Tonåring hittad skjuten i bröstet

avLinnea Järkstig, Niklas Svahn

NYHETER

Kan vara hämndaktion för tidigare dödsskjutning i Eskilstuna

1 av 3

En 19-årig man i Eskilstuna hittades på måndagskvällen skjuten i bröstet.

Enligt Eskilstuna-Kuriren kände mannen den 31-årige mannen som sköts ihjäl i torsdags. Nu utreder polisen möjliga kopplingar mellan skjutningarna.

– Vi försöker vända på alla stenar, säger Fredrik Kliman vid polisen.

Mannen har hittats i stadsdelen Lagersberg i Eskilstuna. Larmet kom in till polisen klockan 22.41. Polisen skickade flera patruller till platsen och utökade direkt avspärrningarna i bostadsområdet där mannen hittades.

– Det var en patrull som anträffat honom skadad. Han fördes fort in i ambulans. Han är förmodligen inte skjuten där han hittades utan förmodligen på innergården, säger Lennart Ahlin, länsvakthavande polisbefäl i Södermanland.

Minst en gärningsperson, kanske flera gärningsmän, ska ha flytt platsen till fots. Men efter att ha sprungit en bit ska gärningsmännen ha flytt vidare i något slags fordon i okänd riktning.

Nu söker polisen vittnen till händelsen.

– Har man sett någon gå eller springa vid platsen vill vi ha information om det, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen Öst.

Bevakar den skjutne på sjukhuset

19-åringen sköts i bröstet och fördes med ambulans till Mälarsjukhuset. Han hade bland annat svåra skador på höger lunga. Mannen opererades under natten och läget är nu stabilt, enligt en bulletin från sjukhuset.

Polisen utreder händelsen som försök till mord och mannen, som är kriminellt belastad, uppges vara känd av polisen sedan tidigare. Hundpatruller sökte tidigt av platsen för att hitta spår och polisens tekniker finkammar området.

Samtidigt har polisen en patrull på sjukhuset för att bevaka den skadade på grund av hotbilden som finns mot honom.

– Vi har en bevakning där, men jag kan inte säga hur många vi är där, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen region Öst.

Offren kände varandra

Polisen tror sig veta vem som ligger bakom dådet men ännu är ingen gripen. Eskilstuna-Kuriren skriver att den 19-årige mannen ska ha känt den 31-årige mannen som sköts ihjäl i stadsdelen Årby i torsdags kväll. De ska ha varit vänner på Facebook, skriver tidningen.

Nu utreder polisen om det kan finnas någon koppling mellan skjutningarna.

– Vi försöker vända på alla stenar, säger Fredrik Kliman, till Aftonbladet.

Lars Franzell, chef vid polisens enhet för grova brott i Eskilstuna, har tidigare sagt till tidningen att man fruktar hämndaktioner i staden efter dödsskjutningen.

– Vi är beredda på att det kan bli så och har tagit med det i våra beräkningar även om ingenting tyder på att det ska ske nu. Men det har ju visat sig förut att smäller det en gång så kan det smälla igen kort efteråt, säger Lars Franzell till Eskilstuna-Kuriren.

Tidigt på morgonen meddelar polisen att de gjort fynd vid brottsplatsen. Men vad det handlar om kan de inte gå in på.

– Vi måste hålla det för oss själva, men vissa beslag kan vara av vikt i utredningen, säger han.

 PLUS:  Det dödliga våldet

ARTIKELN HANDLAR OM

Eskilstuna

Brott