Assad: Bilden på Omran är falsk

1 av 3
NYHETER

Bilden på den 5-årige pojken Omran sittandes i en ambulans med blodigt ansikte och tom blick fick hela världen att rikta blicken mot inbördeskriget i Syrien.

Men i en tv-intervju hävdar president Bashar al-Assad att bilden på den lilla pojken är iscensatta.

– Detta är en falsk bild, den är manipulerad, säger al-Assad till tv-kanalen SRF1.

Täckt av damm och med ansiktet blodig stirrar den 5-årige pojken Omran Daqneesh med tom blick in i kameran efter att hans hus bombats i en räd genomförd av ryska trupper eller regimstyrkor i stadsdelen Qaterji i Aleppo i augusti.

Filmen, som tagits av den regeringskritiska syriska aktivistgruppen Aleppo Media Center (AMC), visar hur räddningspersonal drar ut Omran ur spillrorna och placerar honom på en orange sits i en ambulans, för att sedan springa tillbaka till rasmassorna och hjälpa fler barn och vuxna.

En läkare som behandlade pojken på sjukhuset efteråt berättade att Omran både var förvirrad och rädd på samma gång av händelsen.

– Men han grät inte. Det verkar som han sovit när det inträffade, säger läkaren Mohamed Abu Rajab till ABC News.

Omran klarade sig mirakulöst med bara ett sår i huvudet. Värre gick det för hans 10-årige storebror Ali som senare avled på sjukhuset.

”Bilden är falsk”

Likt bilden på den döde syriske pojken Alan Kurdi, som blev en symbol för flyktingkrisen, har bilden på Omran spridits som en löpeld runtom i världen och blivit en symbol för det civila lidandet som pågår i det snart sex år långa inbördeskriget i Syrien.

Men trots att den lilla pojken väckt starka känslor hos omvärlden så har nu landets president Bashar al-Assad ifrågasatt dess äkthet i intervju med den schweiziska tv-kanalen SRF1.

I inslaget visar reporter bilden på Omran för presidenten och frågar om det är något presidenten vill säga till honom och hans familj.

– Detta är en falsk bild, den är manipulerad, svarar al-Assad.

Vidare utvecklar presidenten sin ståndpunkt och förklarar att bilderna på Omran iscensatts av frivilligorganisationen Vita hjälmarna, som han förklarar är en del av oppositionsgruppen al-Nusrafronten.

Al-Assad menar att Omran redan räddats i en annan incident och att bilderna är ett sätt för Vita Hjälmarna att skapa publicitet.

Ska skicka riktiga bilder

Presidenten säger även att han ska skicka bilder till reporten som bevisar påståendet, men några sådana bilder ska ännu inte ha setts till.

– Detta är inte en riktig bild. Det finns riktiga bilder på barn som skadats men den här bilden är falsk, säger presidenten avslutningsvis.

Vita hjälmarna, eller Syria Civil Defence som de egentligen heter, är en organisation bestående av cirka 3 000 volontärer.

De är kända för att vara först på plats och har räddat över 60 000 människor från byggnader som rasat vid bombningar.

15 000 barn har dödats

Smeknamnet Vita hjälmarna kommer från deras ikoniska skyddshjälmar och i september fick de Right Livelihood-priset, även kallat det alternativa fredspriset

I nuläget har varken Vita hjälmarna eller någon annan Syrien–aktör kommenterat presidentens uttalande.

Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för snart sex år sedan har mer än 300 000 personer dödats, varav nära 15 000 barn, uppger AFP.