Masskjutningen i Orlando

Polisen misstänker: Orlando-skytten kan ha koppling till IS

Av: 

Sebastian Hagberg

Ebba Thornéus

NYHETER

Polisen utreder nu Omar Saddiqui Mateen och eventuella kopplingar till IS – enligt FBI ringde han 911 och svor trohet till terrorgruppen strax innan dådet.

Samtidigt framträder bilden av honom som en aggressiv man.

– Jag upptäckte att han var psykiskt instabil och kunde bli galen för ingenting, säger hans ex-fru.

Den misstänkta skytten Omar Saddiqui Mateen, 29, är identifierad. Han sköt ihjäl minst 49 personer och skadade 53 på en nattklubb i Orlando under söndagen. Mateen dödades själv i skottväxling med polisen. Händelsen utreds som ett terrordåd och enligt FBI-agenten Ron Harper finns det uppgifter om att gärningsmannen kan ha kopplingar till islamistisk terrorism.

Kan ha koppling till islamistisk terrorism och IS

FBI utreder just nu om det rör sig om inhemsk eller internationell terrorism och om skytten var ensam eller inte.

– Vi har information som tyder på att den här individen har dragningar åt den ideologin, men vi kan inte säga något definitivt i nuläget, sa Harper tidigare under söndagen till AFP.

FBI känner till Mateen sedan tidigare då han 2013 och 2014 förekommit i utredningar rörande terrorism och islamism.

CNN uppger var Mateen en av hundratals personer som misstänks vara IS-sympatisörer enligt två poliskällor. Mateen ska bland annat ha diskuterat möjliga kopplingar till terrorister med sina arbetskollegor. Utredningarna lades dock ned och det ska inte ha funnits något som tydde på att Mateen planerade en attack.

Hade kontakt med självmordsbombare

Han ska inte ha något kriminellt förflutet och fanns inte med på någon terrorlista. Han övervakades heller inte av FBI när dådet utfördes, trots att Mateen under tidigare förhör medgett att han haft kontakt med Moner Abu-Salha, en amerikansk man som rest till Syrien för att strida med terrorgruppen Jabhat al-Nusra.

– Vi bedömde att kontakten mellan dem var minimal, och kunde inte beskrivas som en relation som vid den tiden utgjorde ett hot, sa Ronald Hopper från FBI under söndagens presskonferens.

Ringde 911 - svor trohet till IS

Det är i nuläget inte känt om Mateen är knuten till någon organisation, eller om han verkade ensam. Enligt Reuters ska IS tagit på sig ansvaret för dådet men uppgifterna har inte bekräftats av IS själva.

Enligt Orlando-polisen ska Mateen strax innan dådet dock ha ringt 911 och svurit trohet till IS och refererat till gärningsmännen som utförde bombningarna under Boston Marathon 2013. Mateen ska även ha genomgått militärutbildning och haft vapenlicens uppger CNN. På presskonferensen uppgav polisen att Mateen, bara dagar innan dådet, köpt två vapen.

Såg två män kyssas - blev arg

Till NBC News säger gärningsmannens pappa, Mir Seddique, att sonens dåd inte handlar om religion. Enligt pappan ska sonen ha blivit arg när han såg två män kyssas i Miami för några månader sedan.

– Han såg två män kyssa och ta på varandra, mitt framför hans fru och barn och blev då mycket arg. Han sa 'Titta vad de gör framför min son', säger pappan till NBC News och fortsätter:

– Vi ber om förlåtelse för hela den här händelsen. Vi var inte medvetna om att han skulle agera. Vi är i chock precis som hela landet, säger han.

”Slog mig vid flera tillfällen”

För The Washington Post berättar dock Mateens ex-fru att han var både våldsam och psykiskt instabil. Paret träffades på nätet för åtta år sedan och gifte sig 2009. Inledningsvis ska relationen varit normal men allteftersom ska Mateen ha blivit mer våldsam och ska enligt ex-frun ha slagit henne vid upprepade tillfällen.

– Han var ingen stabil person. Han slog mig och kunde klå upp mig om tvätten inte var färdig eller liknande, säger hon till Washington Post.

Vid en presskonferens under natten mot måndag utvecklade ex-frun.

– Till en början var han normal och brydde sig om familjen, älskade att skämta, älskade att ha kul. Men några månader in i vårt äktenskap såg jag att han var instabil. Jag upptäckte att han var psykiskt instabil och att han kunde bli galen för ingenting. Det var då jag började oroa mig för min egen säkerhet.

Arbetade som säkerhetsvakt

Under tiden paret var gifta ska Mateen inte ha uppvisat några tecken på att ha radikaliserats. Han ska ha ägt en pistol av finare kaliber och arbetat som säkerhetsvakt på ett boende för ungdomsbrottslingar.

Ex-fruns föräldrar ska ha agerat när de fick veta att Mateen misshandlat dottern och åkte till Florida och hämtat hem henne.

– De räddade bokstavligen mitt liv, säger ex-fru och säger att hon inte haft kontakt med ex-maken sen dess, trots att han försök kontakta henne.

Paret skilde sig 2011. Enligt NBC News ska Mateen ha en treårig son.

Brukade be vid islamiskt center

Enligt enligt imamen Shafiq Rahman brukade Mateen be vid det islamiska centret i Orlando uppger The Washington Post. Imamen säger att han inte kände Mateen särskilt väl, men att 29-åringen var i centret så sent som för två dagar sedan, tillsammans med sin pappa och sonen.

– Han var den tystaste av killar och pratade aldrig med någon. Han brukade komma och be och sedan gå. Det fanns inget som tydde på att han skulle göra något våldsamt, säger imamen till Washington Post.

Råder undantagstillstånd

Inför dådet ska Mateen varit väl förberedd och beväpnad med en automatkarbin av modell AR-15, en pistol och någon form av sprängladdning enligt polischefen John Mina. Dådet är en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia. Undantagstillstånd råder just nu i hela staten Florida.

Vid en presskonferens i söndagskväll sa president Barack Obama att dådet var en terrorattack och ett hatbrott, men att det inte är klart om gärningsmannen hade en koppling till terroristgrupper, eller vad hans motiv var.

– Vad som är klart är att han var en man full av hat, sa Obama.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Masskjutningen i Orlando

LÄS VIDARE

Detta har hänt - skottlossningen i Orlando

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen i Orlando

Brott

Florida

USA

IS/Daesh (Islamiska staten)