Våldsamt upplopp i Oxhagen

avLinnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: John Hall

Under lördagskvällen utbröt ett våldsamt upplopp i Oxhagen i Örebro. Ett 30-tal individer, flera av dem maskerade och beväpnade med tillhyggen, har sprungit omkring i området och två molotovcocktails har kastats mot polisen.

– Det har lugnat ner sig lite, men vi är fortfarande på plats med en större polisiär närvaro och jobbar för att återta kontroll över området, säger Johan Wallenius, vaktahavande befäl vid Örebropolisen, strax efter midnatt.
Ingen polis har skadats i samband med händelserna.

Det första larmet inkom till polisen klockan 20.58 på lördagskvällen. Redan tidigt under kvällen fick polisen samtal från flera personer som berättade att flera individer skulle samlas i Oxhagen i västra Örebro och att det skulle bli bråk.

När de första polispatrullerna anlände till stadsdelen gick en större grupp till attack, skriver na.se.
– Det är ett 30-tal unga och unga vuxna som sätter sig upp mot polisen. Det kastar sten mot polisen och två molotovcockails har även kastats mot en polisbil. Men ingen polis har skadats, säger Johan Wallenius, vaktahavande befäl vid Örebropolisen.

– Väldigt många är maskerade och beväpnade med golfklubbor och andra tillhyggen.

Stor polisstyrka på plats

Vid 22.30-tiden försökte några individer sätta eld på en fristående tvättstuga på Tornfalksgatan.

– Skadorna begränsades dock och det blev bara sotskador på en vägg. Sen har vi har hittat flera upplag av stenar som vi misstänker att man har för avsikt att kasta mot polis. Individer har också köpt bensin på en bensinmack och fyllt flaskor, säger Wallenius.

Omkring midnatt hade situationen lugnat ner sig, men en större polisstyrka befinner sig fortfarande på plats för att återta kontroll över området.

– Det är lugnare nu, vad vi kallar ”grönt läge”. En hel del vanligt folk har börjat ta sig ut på gatorna vilket har haft en något lugnande effekt. Det rör sig säkert om många föräldrar.

– Men vi har en fortsatt hög polisiär närvaro och kommer att stanna med en tillräckligt stor insats så länge vi behöver.

En helikopter sattes också in och cirkulerade tidigt under natten över området.

Johan Wallenius uppger vid 03-tiden att det är fortsatt lugnt och att man sedan strax efter midnatt mer eller mindre har haft läget under kontroll.

– Trots det har vi fortfarande resurser på plats under natten. Vi vill försäkra oss och vi vill inte att det ska blossa upp igen.

Kvällens händelser rubriceras som våldsamt upplopp, skadegörelse genom brand, förberedelse till grov skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.

Ingen har ännu gripits i samband med upploppet. I nuläget har polisen inte några misstänkta.

”Har ett bra grepp”

– Detta bostadsområde är likt många liknande ganska otillgängligt, med höga byggnader, trånga korridorer och bommar om gör det svårt för oss att jobba och komma fram med våra fordon. Dessa individer har också en fördel i och med att de kan området är snabba och lätt kommer undan. De har mopeder, cyklar, skateboards och många har nycklar till trapphus och källaruppgångar som gör att de kan gå in i ett hus och komma upp i ett annat, säger vakthavande befäl Johan Wallenius.

Trots det tror han att möjligheterna att ringa in misstänka de kommande dagarna är goda.

– Vi har ett bra grepp om vilka kriminella som finns där. Sen har vi filmkameror på oss och flera kameror i området så vi kommer bland annat att titta igenom övervakningsfilmerna och den informationen vi har.

– Sen är det också viktigt att säga att vi inte nedprioriterar gripanden när händelser som dessa sker, utan det handlar om att vi i första hand måste förhindrar och beivrar brott och sedan skydda allmänheten och egendom samt värna vår egen säkerhet. Dessvärre gör det att lagförandet kommer längre ner och inte blir första prio.

Publicerad: