Trump jämförs med Hitler

Av: Max Sommerstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Högerarmarna lyfts för att svära Trump-trohet – samtidigt möts affärseliten och världspolitiker för att stoppa Donald

1 av 6

Bilderna på Trump-anhängare som lyfter högerarmen för att svära trohet väcker starka reaktioner.

– En fruktansvärd jämförelse, säger Donald Trump själv.

Samtidigt möts affärsjättar och politiska topp-personer för att komma fram till sätt att stoppa honom.

Under valmöten på sistone har den republikanske presidenkandidaten Donald Trump bett anhängare att lyfta sin högra hand och ”högtidligt svära” att de kommer att rösta på honom. Något som jämförts med Nazityskland. Bland annat har Mexikos president Enrique Peña Nieto jämfört Trump med både Mussolini och Hitler, skriver TT.

– Löjligt, säger Trump i en telefonintervju med NBC.

– Ibland gör vi det för skojs skull och då börjar de skrika: ”svär in, svär in”.

– Det är en fruktansvärd jämförelse.

Toppmöte för att stoppa Trump

Samtidigt möttes affärsjättar och politiska topp-personer i den hemlighetsfulla ”World forum” som hålls av American enterprise institute, en neokonservativ tankesmedja i USA. På mötet, där stora namn som Tim Cook, Apples VD, Larry Page, Googles medgrundare och Elon Musk, Tesla Motors grundare och VD, deltog. Och Trumps framgångar, samt sätt att stoppa honom, var ett hett samtalsämne.

”Ett spöke spökade vid World forum, ett spöke vid namn Donald Trump”, skrev den konservativa kommentatorn Bill Kristol i ett mail till The Daily Telegraph, från mötet som hölls bakom stängda dörrar på Sea Island i Georgia, Usa.

”Missnöje om Trumps framgång”

”Det var mycket missnöje om Trumps framgång, en hel del insiktsfulla och tankeväckande samtal om varför det har gått så bra för honom och många hoppfulla uttryck om att han kommer att besegras”, skriver Bill Kristol vidare.

”Den viktigaste uppgiften är mindre att förstå Trump och mer att stoppa honom. Det görs inte tillräckligt för att rädda partiet från att nominera, eller landet att välja, någon som helt enkelt inte borde bli president.”

Karl Rove, som låg bakom George W Bushs valkampanjer, höll enligt The Daily Telegraph en presentation om ”fenomenet Trump” och hur det skulle kunna stoppas, med fokus på att han bland de amerikanska medborgarna inte upplevs ”president-aktig”.

Publicerad: