Presidentvalet i USA 2016

Säkerhetschef varnar för Trump: ”Blir krig”

Av: 

Carin Fock

NYHETER

En högt uppsatt säkerhetschef i Dubai varnar för krig mellan IS och väst – om Donald Trump vinner amerikanska presidentvalet.

Samtidigt vägrar Trump att backa från sitt senaste uttalande om att "islam hatar väst".

Det var generallöjtnant Dhahi Khalfan Tamim, vice ordförande för polisen och den allmänna säkerheten i Dubai, som skrev kommentaren om Donald Trump på Twitter under fredagen. Han menar att en "kamp mellan civilisationerna" kan bli verklighet om republikanska presidentkandidaten Donald Trump vinner USA:s riksdagsval, skriver nyhetsbyrån AP. Dhahi Khalfan Tamim menar också att Trump spelar IS-gruppledaren Abu Bakr al Baghdadi i händerna.

”Känns ogenomtänkt”

Men Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, tror inte på säkerhetschefens scenario.

– Det känns ogenomtänkt att använda sig av den termen och han verkar inte riktigt förstå innebörden. Det kanske kommer att bli svårigheter att samarbeta efter allt Trump har sagt, men jag tror inte på en brytning mellan öst och väst.

Merrick Tabor säger att Trump har skapat en negativ image den senaste tiden, men att han inte tror på allt som politikern säger.

– Mycket av det han säger är farligt, men han kommer inte bryta kontakten med muslimska länder. I grund och botten är Trump en pragmatisk person. Han har gjort affärer i andra länder förut och kommer inte att riskera USA:s kontakter.

Vägrar att backa

Merrick Tabor tror att Trumps dramatiska uttalanden är ett sätt att vinna röster.

– Men han har redan börjat ändra sin ton nu när han är säkrare på att bli republikanernas kandidat, säger Merrick Tabor.

Samtidigt vägrade Trump att vid den republikanska debatten under torsdagskvällen att backa från sitt senaste uttalande att "Islam hatar väst". Förklaringen är att han inte skulle nedlåta sig till att vara "politiskt korrekt", skriver AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump

Dubai

Islam