Tårgas mot demonstranter i Turkiet

NYHETER

Turkiska myndigheter har tagit kontroll över den oppositionella tidningen Zaman, efter ett domstolsbeslut som väcker oro och skarp kritik.

– Att ta över ett helt tidningshus på det här sättet är något helt nytt, säger Reportrar utan gränsers ordförande.

Hundratals demonstranter har samlats utanför redaktionsbyggnaden i dag – nu använder turkisk polis tårgas och vattenkanoner för att skingra dem.

Polis avfyrade tårgas och sköt med vattenkanon mot hundratals demonstranter som samlats utanför redaktionen redan under fredagskvällen. Också tidigt på lördagseftermiddagen kom rapporter om att polisen även i dag använder samma metoder för att skingra demonstranterna.

Protesterna riktades mot domstolsbeslutet om tvångsförvaltning av dagstidningen, som är skarpt kritisk till president Recep Tayyip Erdogan.

Vid midnatt trängde polisen in på redaktionen och efter att ha säkrat byggnaden anlände de av domstolen utsedda förvaltarna till mediehuset för att inleda sitt arbete, rapporterar statliga Anatolia, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Statligt övertagande"

"Vi kommer att strida för rätten till fri press" och "Vi kommer inte att tystas" stod det bland annat på demonstranternas skyltar.

Zaman har band till Erdogans ärkerival, den USA-baserade imamen Fethullah Gülen, som presidenten bland annat anklagat för att försöka störta regeringen.

Situationen för journalister och medier i Turkiet har länge varit oacceptabel och ett beslut som det att tvångsförvalta Zaman är tyvärr inte helt oväntat, menar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Men det markerar ett skifte i Erdogans strategi, säger han.

– Att ta över ett helt tidningshus på det här sättet är något helt nytt. Det visar att Erdogan tagit det slutgiltiga steget till ett riktigt despotiskt system.

– Nu försöker man inte hymla längre.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) menar att beslutet ska ses som ett försök från presidenten och regeringen att tysta kritiska medier.

"Det här bedrövliga beslutet, som följer efter blockerandet av två kritiska tv-stationer, är det senaste angreppet mot yttrandefriheten i Turkiet", säger organisationens Turkietexpert Emma Sinclair-Webb, i ett pressmeddelande.

"Kommer inte tystas"

Enligt HRW gäller beslutet hela Feza Media Group, vilket även inkluderar Zamans systerpublikationer som den engelskspråkiga Today's Zaman.

– Demokratin kommer att fortsätta och fri press kommer inte att tystas, sade Zamans chefredaktör Abdulhamit Bilici utanför redaktionen till nyhetsbyrån Cihan, enligt AFP.

– Jag tror att den fria pressen kommer att överleva även om det innebär att vi måste skriva på väggarna. Jag tror inte att det är möjligt att tysta medier i den digitala tidsåldern.

Domstolsutslaget kritiseras av USA:s utrikesdepartement, som i ett uttalande konstaterar att beslutet är "problematiskt". EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger att han är "extremt oroad" över beslutet, och att det äventyrar de framsteg som Turkiet gjort på andra områden.

TT