Tusentals poliser i upprop – kräver mer lön

avAnna Hansson

Publicerad:

35 400 personer har skrivit under uppropet #flerpoliser för höjda löner och bättre arbetsvillkor för svenska poliser.

Underskrifterna togs under onsdagen emot av justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det måste vara värt att vara polis och utsätta sig för den arbetsmiljö som vi har, säger polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisbristen i Sverige är stor. Lönerna släpar efter vilket leder till att poliser slutar, vilket i sin tur leder till dålig arbetsmiljö, svårigheter att rekrytera och problem med vidareutbildning. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal för att täcka upp för de poliser som ska utbildas, enligt Polisförbundet.

Foto: TT
Polis.

– Vi behöver högre löner och bättre arbetsvillkor för att behålla de poliser vi har, få tillbaka de som slutat och fylla polisutbildningarna, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Polisförbundet har därför under uppropet Prio 1: #Flerpoliser samlat underskrifter för att höja lönen inom yrket.

Svenskarna stödjer högre löner

35 400 personer, varav drygt 3800 poliser, har skrivit under uppropet för högre löner. Polisförbundet har även genomfört en Sifoundersökning som visar att nio av tio svenskar anser att poliser bör ha högre lön.

– Det måste vara värt att vara polis och utsätta sig för den arbetsmiljö som vi har, säger Lena Nitz.

Under onsdagen, på Polisens dag, träffade hon justitieminister Morgan Johansson (S), i Rosenbad i Stockholm och lämnade över den tjocka bunten med underskrifterna.

– Jag kommer att göra allt som står i min makt för att hålla löftet att vi ska öka polisorganisationen med 10 000 anställda till 2024, säger Morgan Johansson.

Under det korta mötet nämnde han också regeringens satsning som presenterades i april där regeringen sköt till 200 miljoner till svenska polisen, utöver de 7,1 miljarder som polisen blivit lovad under kommande tre år. Den kommer enligt honom bidra till högre löner, bättre arbetsvillkor och fler utbildade poliser.

Vad tycker du om Morgan Johanssons svar på ert upprop?

– Man vill alltid ha ännu tydligare svar. Men när man säger att man ska satsa på polisen är det välkommet från vår sida, säger Lena Nitz.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM