Valet 2018

Ulf Kristersson: Migrationspolitiken borde ändrats tidigare

Av: 

Adam Westin

Pär Karlsson

NYHETER

Ulf Kristersson frågades ut om bidragstak, klimat och porrförbud i SVT:s utfrågning.

Han var även kritisk mot Moderaternas tidigare migrationspolitik och tycker att det fortfarande kommer för många till Sverige.

– Sverige blev ett lätt offer när vi hade en politik som i praktiken innebar väldigt öppna gränser med helt andra regler än andra europeiska länder, säger Ulf Kristersson.

Moderaternas Ulf Kristersson är näst sista partiledare att frågas ut av Camilla Kvartoft och Anders Holmberg i SVT:s ”Utfrågningen”.

Ett ämne där han pressades var klimatet. Moderaterna vill bland annat ta bort flygskatten och ta bort indexeringen som gör att skatten på bensin och diesel ökar automatiskt varje år.

– Vi tror inte att det är miljösmart politik att göra det omöjligt att bo på landsbygden, säger Ulf Kristersson.

”De som såg det borde tackas”

När ämnet var Fredrik Reinfeldt-regeringens migrationspolitik, där Ulf Kristersson också satt med, var han självkritisk.

– Det blev en för liberal migrationspolitik som inte i tid såg vilka konsekvenser det här skulle få, det var mycket synd, säger Ulf Kristersson.

Flera gånger frågar programledarna varför han inte såg detta själv.

– Det var väldigt få som såg det, de som såg det borde i dag tackas för att de såg det och påpekade det, ibland har de hånats, säger Ulf Kristersson.

Migrationsverkets prognos säger att det kommer 23 000 asylsökande i år. Ulf Kristersson sa att det borde vara färre, men ville inte ange någon exakt siffra.

Oense med Centerpartiet

Annie Lööf och Centerpartiet driver frågan om att återinföra familjeåterförening, vilket Moderaterna inte vill.

– Jag känner med Annie och själva frågan, men jag tycker att svensk migrationspolitik måste dra lärdom av misstagen som vi gjorde tidigare, säger Ulf Kristersson.

M-ledaren frågades ut om feminism. Ulf Kristersson tog då flera gånger upp sina döttrar och att de ska ha samma rättigheter och möjligheter som alla söner i Sverige. Numera säger Ulf Kristersson att han är feminist, något han inte gjorde när han tillträdde.

– Jag skulle säga att begreppet är inte längre vad det var för mig när jag var tonåring, det är inte en vänsterpolitisk slutsats med alla de andra kopplingarna, säger Ulf Kristersson.

Röt till om porr

Programledarna tog upp samband mellan tillgänglighet på internetporr och våldtäkter. Moderaterna har röstat ned förslag från Centerpartiet om att införa lag om porrfilter på skolor. Ulf Kristersson tycker inte att lagstiftning är rätt väg, men röt lite oväntat till om porren och fick applåder:

– Ge skolor ordentliga rättigheter att fatta beslut, hur svårt kan det vara? Om rektorn säger att ’här tittar vi inte på porr i skolan’, gör inte det då! Det är väl inte svårare än att säga att här har vi inte mobiltelefoner framme, lyd istället!

Vill öka skillnad mellan bidrag och jobb

Moderaterna vill införa ett bidragstak, där man räknar samman den totala summan av bidragen. Det ska vara större skillnad på att gå på bidrag och att arbeta – såvida man kan arbeta, säger partiledaren. Det ska inte skilja ”några hundralappar”.

– Vi vill inte sänka bidragen i allmänhet. Utan säga att det måste sammantaget vara så att om man hade gått till jobbet i stället hade man fått mer betalt, säger Ulf Kristersson. 

Upprepar budskap om SD

Avslutningsvis kom frågor om regeringsbildningen, där han gav ungefär samma budskap som tidigare.

– Jag kommer göra allt jag kan för att den som röstar på Moderaterna ska få en Moderatledd alliansregering. Det är det jag brinner för.

Finns det något läge där du kan tänka dig att ta stöd av SD?

– Nej, vi kommer varken regeringsförhandla eller samregera med Sverigedemokraterna. Det betyder i praktiken att den dag när Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna skapar en ny majoritet för att stoppa mig som statsminister eller fälla en alliansregering – då ger jag mig, men då ska de säga det före valet, säger Ulf Kristersson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Politik

Ulf Kristersson

Centerpartiet

Moderaterna