Löfven vill garantera fastanställning i vården

avAdam Westin

Socialdemokraterna vill att alla som går klart en vård- och omsorgsutbildning ska garanteras jobb.

– Vi går till val på att satsa 20 permanenta välfärdsmiljarder utöver det vi redan gjort. Det skulle motsvara 40 000 undersköterskor, säger Stefan Löfven.

Moderaterna menar att förslagen är gammal skåpmat och att Stefan Löfven är ”desperat”.

Pressträffen hölls i anslutning till Stefan Löfvens sommartal i Societetsparken i Norrtälje, som hålls senare i eftermiddag.

På äldreboendet Ängsgården presenterade statsministern och äldreminister Lena Hallengren satsningar under rubriken ”bättre arbetsvillkor för en starkare välfärd”.

– En sak är väldigt säker. Det finns inga skattesänkningar som anställer varken sjuksköterskor eller lärare, säger Stefan Löfven.

”Heltid ska vara det normala”

Ett av målen är att minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda.

– Vi har kommit långt när det gäller heltiderna och 2021 ska det vara det normala, säger äldreminister Lena Hallengren.

Foto: Jeppe Gustafsson / TT / TT NYHETSBYR≈N
Socialdemokraterna vill garantera fastanställning efter utbildning inom vården.

Socialdemokraterna vill även att alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor, eller går barn- och fritidsprogrammet och blir barnskötare, ska garanteras en tillsvidareanställning på heltid.

– Det är viktigt för att kunna attrahera unga människor in i vårdyrkerna som är så oerhört viktiga för att omsorgen och sjukvården ska fungera, det är trots allt de här hjältarna i vården som gör skillnaden. Att kunna erbjuda fast anställning till heltid, det är en bra förutsättning, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

1 av 9 | Foto: ANDREAS BARDELL

Vill avskaffa minutscheman i hemtjänsten

I hemtjänsten vill Socialdemokraterna avskaffa minutscheman, som innebär att personalen har ett visst antal minuter som en dusch, en städning eller något annat ska ta.

– Minutscheman är inte anpassat för verkligheten. Plötsligt går något sönder, eller någon vill inte duscha. Låt proffsen vara proffs, säger vi, säger Lena Hallengren.

Socialdemokraterna vill även satsa på fler utbildningsplatser för undersköterskor.

– Vi går till val på att satsa 20 permanenta välfärdsmiljarder utöver det vi redan gjort. Det skulle motsvara 40 000 undersköterskor, säger Stefan Löfven.

Moderaterna: ”Slår in en öppen dörr”

På frågestunden efter pressträffen ifrågasatte flera journalister om Socialdemokraternas satsning verkligen var ny.

– Jag ser ingenting nytt, förutom att Stefan Löfven säger att alla som utbildar sig till undersköterskor ska få jobb. Men det är ju så redan idag, det är ju ett skriande behov av undersköterskor ute i kommuner och landsting. Det är som att slå in en öppen dörr när Stefan Löfven säger att man får jobb om man utbildar sig till undersköterska, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

– Det är tydligt att Stefan Löfven är desperat och försöker dölja sitt misslyckande med välfärden genom att ställa sig på en pressträff och presentera gamla satsningar. Nu har vi haft en brinnande högkonjunktur men trots det har vårdköerna fördubblats, säger Elisabeth Svantesson.

ARTIKELN HANDLAR OM