Tioårig flicka dog efter könsstympning

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Stoppa kvinnlig könsstympning, kräver en kvinna i Kenya under en demonstration. Kvinnlig könsstympning förekommer i flera afrikanska länder. Arkivbild.

Efter att ha blivit könsstympad i Somalia dog en tioårig flicka på sjukhus.
Kvinnan som utförde könsstympningen är inte gripen.

En tioårig flicka har dött efter att ha blivit könsstympad i centrala Somalia. Flickans mor tog i mitten av juli med henne till en kvinna som utför traditionella omskärelser där delar av de kvinnliga könsorganen tas bort.

Efter det omfattande ingreppet slutade tioåringen inte att blöda och två dagar efter omskärelsen förblödde flickan på ett sjukhus.

Kvinnan som utförde – ej gripen

Kvinnan som utförde ingreppet har inte gripits, enligt den lokala kvinnorättgruppen Galkayo Education Center for Peace and Development.

– Även om hon hade gripits finns ingen lag som säkerställer att hon straffas. Det här är bara ett bland många fall runt om i Somalia, säger gruppen chef Hawa Aden Mohamed.

Grundlagen förbjuder omskärelse

Somalias grundlag förbjuder omskärelse, men försök att skapa lagstiftning för att kunna ställa ansvariga inför rätta drar ut på tiden. En orsak är politikernas rädsla för att förlora stöd från väljare som vill bevara traditionen, ofta i tron att den är förankrad i religionen.

Könsstympning är vanlig från länderna vid Afrikas horn upp till Egypten. Ingreppet förekommer bland både muslimer och kristna, och traditionen går längre tillbaka i tiden än båda religionerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Somalia