Våldtäktsmisstänkt i Malmö anhållen

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
En man är anhållen, skäligen misstänkt för två cykelvåldtäkter i Malmö. Arkivbild.

En 38-årig man har anhållits, misstänkt för två uppmärksammade cykelvåldtäkter i Malmö under sommaren.

Mannen greps under fredagen sedan polisen fått flera tips från allmänheten efter ett tv-inslag.

Polisen släppte redan tidigare i somras bilder från övervakningskameror på den misstänkte våldtäktsmannen, vilket lett till flera tips. Men när TV3:s "Efterlyst" i torsdags visade ett inslag om fallet, och också visade polisens "fantombild" på mannen, kom ett genombrott i undersökningen.

– Vi fick en stor mängd tips och ett av dem var särskilt intressant. Vi kunde matcha det mot en del utredningsuppgifter vi redan hade och därför ansåg jag att vi kunde anhålla mannen, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Överfallen skedde nattetid i slutet av maj och början av juni i Malmö, när båda offren varit ensamma och på väg hem. Teknisk bevisning visar att det rör sig om samme gärningsman, som tros ha cyklat ikapp sina offer och attackerat dem.

Den nu anhållne mannen är skäligen misstänkt för grov våldtäkt. Han är 38 år, men mer vill Ola Lavie inte berätta, inte heller om hur han ställer sig till anklagelserna.

– Jag vill inte gå in på det, vi har bara haft kort inledande förhör och vi kommer att fortsätta med fler förhör under helgen. Vår prioritet är att få svar på de dna-prov som tas och när vi får det vet vi ju om det är rätt man.

Mannen är inte tidigare känd hos polisen och han är enligt Ola Lavie inte misstänkt för fler brott. Han anhölls i sin frånvaro under fredagsmorgonen och kunde gripas under eftermiddagen. Gripandet ska ha gått lugnt till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt

Malmö