Ny mäklarlag ska trygga bostadsköpen

Av:  TT TT

En offentlig utredning föreslår lagändringar för att fastighetsmäklarföretag ska kunna granskas. Arkivbild.
En offentlig utredning föreslår lagändringar för att fastighetsmäklarföretag ska kunna granskas. Arkivbild.

Lockpriser, dålig information och falska bud har lett till oro bland bostadsköpare. En utredning på uppdrag av regeringen föreslår en rad skärpningar av fastighetsmäklarbranschen, som ska göra det enklare för Fastighetsmäklarinspektionen att utöva tillsyn.

Regeringen har tagit emot en utredning som föreslår att ersätta dagens fastighetsmäklarlag med en ny, där mäklarföretagen ska kunna granskas i samma mån som enskilda mäklare.

"För konsumenter kan bostadsmarknaden uppfattas komplicerad och det är svårt att känna sig trygg med att allt sker enligt regelboken. En orsak till detta har bland annat varit brister i anbudsförfarandet vid bostadsköp. Med en mäklarbransch i ordning ges nu förutsättningar till tryggare affärer på bostadsmarknaden", säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Den nya lagen för fastighetsmäklare ska gälla även för mäklarföretagen och inte som i dag enbart för de enskilda mäklarna. Ytterligare förslag är att företagen också ska omfattas av regler mot penningtvätt, att avtal ska kunna ingås elektroniskt och att ägare och personer i företagens styrelse ska kunna lämplighetsprövas.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft 1 juli 2019. Mäklarsamfundet har tidigare sagt att man anser att bostadsbristen är boven i dramat, men skriver nu i ett pressmeddelande att man välkomnar att företagen också ska stå under tillsyn.

Publisert: