Hedenmo är intressant – i ett par minuter

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Hedenmo journalist, vid presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram 

Anna Hedenmos sommarprat är riktigt intressant i ett par minuter.

Synd att det andra var med.

En gång var Anna Hedenmo på semester i Portugal. Hon åt pasta och drack portvin. Hon dansade och spann drömmar om att en gång bosätta sig på Iberiska halvön. En annan gång seglade hon på Östersjön och somnade under en kraftig blåst.

Anna Hedenmo är journalist och direktsände sitt sommarprat, vilket måste vara förklaringen till att ovanstående historier kom med. Hon glömde troligen sitt manus och grävde fram något minne i farten, hoppades hitta en poäng längs vägen. Annars är det svårt att förstå varför hon inkluderade reseberättelser så tomma att de tangerade parodin.

För när hon väl hittat sina papper är resterande program inte så dumt.

Jag håller inte med om hennes åsikter, som slentriankritiken av modern barnuppfostran utan att ta in vad forskning visar om det som förminskande kallas curlingföräldrar. Men Sommar är ju inget format där du behöver sitta och nicka. Det är tvärtom ganska simpelt: dåliga program stänger man av och Hedenmos är intressant nog att lotsa mig i mål.

Hon berättar belåtet om intervjuer med Henning Mankell och Anna Kinberg Batra. Hon ryter indignerat på Metoo-journalistiken och vidrör då en punkt som hade räckt för hela programmet. I stället för påminnelser om att vi skönmålar våra liv på sociala medier hade Publicistklubbens ordförande gärna fått göra det jobb hon själv efterlyser:

Om ingen journalist räknade på hur många som utsatts för övergrepp i nutid – varför gör inte hon det? Varför inte statuera gott exempel i stället för att bara klaga?

Men det är klart, skulle sådan information in hade vi blivit bestulna på det där med portvinet. Var det Tom Collins ni drack på discot?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM