FOI: Botarmé som stödjer SD växer explosionsartat

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En växande armé av botar – automatiserade konton – attackerar islam, liberala partier och etablerad media, men älskar SD.

Sista månaden inför valet har antalet politiska botar på Twitter dubblerats, varnar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Vem som styr de falska profilerna och varför de lägger sig i det svenska valet vet inte FOI.

Upp till 17 procent av alla Twitterkonton som skriver om svensk politik är falska, visar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en studie inför valet 2018. Mellan juli och augusti i år har antalet robot-konton, botar, som skriver om svensk politik på Twitter nästan fördubblats.

– Det har gått från 600 konton i juli upp till 1 200 i augusti, säger forskningsledaren Johan Fernquist.

Och botarna hjälper Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige sticker ut i statstiken.
Foto: FOI
Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige sticker ut i statstiken.

Det är betydligt vanligare att botarna uttrycker stöd för SD än att äkta konton gör det. Av de äkta kontona uttrycker 28 procent stöd för SD – bland botarna är motsvarande siffra 47 procent.

Tre gånger oftare anti-islam

Syftet kan vara att normalisera politiska åsikter som är ovanligare än de med botarnas hjälp ser ut att vara, skriver FOI.

Automatiserade konton delar artiklar från de invandringskritiska sajterna Fria tider och Samhällsnytt i högre utsträckning än vad genuina konton gör. Åsikterna som präglar deras inlägg är övervägande nationalistiska, auktoritära och traditionella.

Det är tre gånger vanligare att botar attackerar islam än att andra konton gör det. Samtidigt är det 50 procent vanligare att de uttrycker invandringskritik, 14 procent vanligare med kritik mot etablerade medier och drygt 7 procent vanligare att de attackerar andra partier.

De delar mindre information och diskuterar färre sakfrågor än genuina användare.

Foto: FOI
Botarna är tre gånger oftare ”anti-islam”.

Botar attackerar M och V

Vanligast är att botarna attackerar Socialdemokraterna – men störst skillnad mot genuina konton finns i kritiken mot Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Mycket ovanligt är att de kritiserar SD, det sker i hälften så hög utsträckning bland automatiserade konton som bland genuina.

Foto: FOI
M, V och C är särskilt utsatta för botarnas kritik.

“En av frågorna som denna studie väcker är huruvida automatiserade konton påverkar den demokratiska processen och den politiska diskussionen inför valet”, skriver forskarna i sin rapport.

Något som också sticker ut är att det högerradikala partiet Alternativ för Sverige – ett parti som i opinionsundersökningar utförda av Inizio helt saknar väljarstöd – på Twitter har starkt stöd. Både av botar, 29 procent, men även av äkta konton, 27 procent.

Varnar väljarna

Vilka som står bakom botarna har inte gått att påvisa. Totalförsvarets forskningsinstitut betonar vikten av att väljarna känner till fenomenet, då de förväntar sig att påverkansförsöken blir fler den närmsta veckan.

– Det finns tidigare forskning som visar att påverkansförsök bli mindre effektiva om mottagaren är medveten om försöken. Att det kan pågå såna här operationer, och vikten av att inte bara lita på en källa, är framförallt det väljarna bör tänka på, säger forskningsledaren Johan Fernquist.

Foto: FOI
Fria tider och Samhällsnytt är vanliga källor till botarnas inlägg.
Publicerad:

LÄS VIDARE