Publicerad:
Uppdaterad:

Trump: ”Har inte gjort något fel”

Av: Mikaela Somnell, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En av USA:s största presidentskandaler startade i går när två män ur Trumps närmaste krets ansetts skyldiga till flera allvarliga brott.

Trump har nu ställt upp på en intervju med ”Fox & Friends” där han säger att han inte gjort något fel.

– Pengarna kom inte från kampanjen, säger han i intervjun som en kommentar om utbetalningarna till de olika kvinnorna.

Michael Cohen, som var Trumps advokat i flera år, och Paul Manafort, hans tidigare kampanjledare, riskerar båda långa fängelsestraff.

Michael Cohen erkände sig skyldig till att bland annat ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels från att läcka historien om hennes och Donald Trumps affär. Dessutom pekar han indirekt ut Donald Trump för att ha beordrat honom att genomföra transaktionen.

Foto: DON EMMERT / AFP

Paul Manafort har dömts för en rad skattebedrägerier då han var lobbyist för den tidigare proryska ukrainska regeringen.

Bryter tystnaden

Runt klockan 15 svensk tid kom de första orden från Donald Trump själv efter att skandalen tog fart igår:

”Om du letar efter en bra advokat, skulle jag starkt avråda dig från att anlita Michael Cohens tjänster!”, skriver han på Twitter.

Senare ställde Trump upp och lät sig intervjuas i ”Fox & Friends”. I intervjun, som är tänkt att sändas under torsdagen, säger presidenten att han inte gjort något fel.

– Eftersom pengarna inte kom från kampanjen, utan från mig, så är det inget brott, säger han i intervjun.

”Inte gjort något fel”

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders fick senare under kvällen åtskilliga frågor om Cohen och kopplingen till Trump.

– Presidenten har inte gjort något fel. Det finns inga anklagelser mot honom, upprepade hon vid ett flertal tillfällen.

Sanders hävdade också att Trump inte ljugit, trots att han vid ett tidigare tillfälle sagt att han inte känt till några utbetalningar. Något som han enligt Cohen ska ha gjort. Det finns även ett bandat samtal mellan Trump och Cohen där de diskuterar pengarna till den före detta Playboy-modellen Karen McDougal.

Under dagen har presidenten också twittrat om både Cohen och Manafort:

”Jag tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj. ’Rättvisan’ tog ett 12 år gammalt skattefall och lade en stor press på honom. Till skillnad från Michael Cohen, vägrade han att ’knäckas’ – och hitta på historier för att få en ’deal’. Respekt till den modiga mannen!”

I sin andra tweet om Manafort kallar han rättsprocessen för en ”häxjakt”:

”Ett stort antal punkter, tio, kunde inte ens avgöras i Paul Manafort-fallet. Häxjakt!”

Giuliani: ”Inget fel”

Donald Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani uttalade sig tidigare idag enligt samma mönster som Sarah Sanders. Enligt Giuliani har Trump ”inte gjort något fel”.

"Det finns ingen anklagelse om något fel som presidenten har begått i statens anklagelser mot mr Cohen", sa Giuliani i ett utlåtande, och fortsatte:

"Det är uppenbart, som åklagaren noterade, att Cohens handlingar representerar ett mönster av lögner och oärlighet under en lång tidsperiod."

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: