Stefan Löfven på landsbygdsoffensiv

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Stefan Löfven höll presskonferens på mjölkgården Lovö prästgård på Drottningholm utanför Stockholm

Socialdemokraternas landsbygdsoffensiv fortsätter.

Nu lovar man 371 miljoner mer än regeringen till landsbygdsprogrammet i höstens skuggbudget

– Framtidens jobb finns inte bara i storstäderna, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Trots att regeringen ännu inte lagt fram sin höstbudget så har Socialdemokraterna redan hunnit presentera flera förslag ur sin skuggbudget. I dag hade S-ledaren Stefan Löfven begett sig till mjölkgården Lovö prästgård på Drottningholm utanför Stockholm för att hålla presskonferens.

Där berättade han att S totalt vill lägga mer pengar på landsbygdsprogrammet, som innehåller satsningar för att nå målen med landsbygdspolitiken och finansieras gemensamt av Sverige och EU. Det nuvarande programmet går ut nästa år och ett nytt ska sättas på plats.

Vill satsa på landsbygden

I och med att regeringen förhandlade fram en rabatt på medlemsavgiften i EU så miste man också 500 miljoner kronor till landsbygden. Efter det har man skjutit till 129 miljoner, men Löfven vill alltså satsa 371 miljoner mer så att programmet ska ha samma resurser som det haft tidigare.

– Vi kan inte minska stödet som regeringen vill för då skapar man sämre förutsättningar. Det blir bättre om vi behåller samma summa pengar och ser till att förbättra innehållet i landsbygdsprogrammet. Vi måste utveckla innovationstanken, hur kan vi bli ännu bättre på att ta fram nya produkter och produktionsprocesser och allt som behövs för att stärka landsbygden. Det pratar vi gärna med sektorn om, säger Stefan Löfven.

S-ledaren ser dagens utspel som en jobbsatsning och berättade att framtidens jobb inte bara finns i storstäderna.

– De jobben finns i städer, på mindre orter men också på ren landsbygd. Det handlar både om jordbruket men även om skogsbruket, som vi måste fortsätta utveckla, säger han.

Vill satsa på bredband i glesbygd

Pengarna i programmet ska enligt Löfven bland annat användas till att stärka den ekologiska produktionen.

– Men det är också viktigt att glesbygdsservicen fungerar, att det finns dagligvaruhandel, bensinstationer och att man kan hämta apoteksvaror på samma sätt som i en tätort. Det är också viktigt att det finns bredband, därför ska vi upp i standard så att alla har 100 megabit per sekund, säger han.

S-ledaren kunde dock inte ge något svar på hur många nya landsbyggsjobb som dagens satsning skulle kunna ge.

– Men vi vet att antalet jobb på landsbygden har minskat med 15 000 under den här regeringen, vilket inte är okej. De hade målsättningen att öka 20 000. Tillsammans med sektorn vill vi nu utveckla landsbygdsprogrammet och då kan vi också sätta ett mål för hur många jobb vi ska öka med.

Fått hård kritik

Efter att Socialdemokraterna inlett sin offensiv på landsbygdsområdet har man fått hård kritik från regeringen, bland annat för att man vill minska EU:s jordbruksstöd. Men Löfven tar kritiken med ro.

– EU:s jordbruksstöd är för EU:s gemensamma marknad. Då kan man inte som regeringen nu gör minska de svenska jordbrukens konkurrensförutsättningar, medan man inte gör samma sak i Finland. Det är så vi måste se det, säger han.

Pikar Centerpartiet

Centerpartiet har tidigare kämpat för att stödet till landsbygdsprogrammet inte ska minska. Men enligt Löfven är dagens utspel ingen ren flört med C-väljarna.

– Centerpartiet borde vara med bekymrade över Moderaterna. Om man nu går till Anders Borg och får nej på andra sjuklöneveckan och får nej på stödet till landsbygdsprogrammet så borde de vara bekymrade i den riktningen. Svensk landsbygd är viktig. Vi är beredda att samarbeta med alla partier som vill se till att vi når arbetslöshet i EU 2020, säger Löfven. 

C-ledaren Annie Lööf kallar dock dagens S-utspel för "bluffpolitik".

– S ger miljoner men tar miljarder från den svenska landsbygden. De satsar på landsbygdsprogrammet men återinför gödselskatten och slakteriavgiften. De inför en kilometerskatt på mjölktransporter och dessutom höjer de arbetsgivar- och egenavgifter. Det är bonden själv som betalar hela kalaset för att Stefan Löfven vill höja sitt landsbygdsprogram. Jag tycker inte att det är seriöst, säger hon.

Publicerad: