”Bluffarna på nätet har ökat lavinartat”

Statistiken visar: nätbedrägerier ökar med 42 procent

Fler och fler personer luras på internet.

Enligt statistik från BRÅ ökade bedrägerierna på internet med 42 procent 2012.

– Många som drabbas polisanmäler inte vilket gör att mörkertalet antagligen är stort, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Bluffarna på nätet ökar lavinartat, förra året anmäldes 21 200 brott, enligt statistik från BRÅ, En ökning med 42 procent. Det gör dem till ett av de mest anmälda bedrägeribrotten i Sverige och den brottstyp som ökar allra mest i BRÅ:s statistik.

Samtidigt minskade brott med bluffakturor med sex procent till 16 000 brott.

Stort mörkertal

Men även om statistiken visar på ett rejält uppsving i bedrägeri på internet är mörkertalet antagligen stort.

– Det bästa av allt vore om alla som drabbas polisanmäler. På det sättet hade folk blivit mer uppmärksammade på problemet och polisen fått en bättre bild av hur utbrett det är, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Vad är exempel på vanliga bedrägerier på nätet?

– Phising är ett vanligt problem som innebär att personer skapar hemsidor som ser ut som de riktiga men som har ett lite annorlunda domännamn. Det kan till exempel vara en sida som ser ut som Blocket men stavar namnet med tre t. Ofta får man ett mail om att man behöver uppdatera sina uppgifter och en länk till den felaktiga sajten. På detta sättet luras många att lämna ut känslig information som mailadresser, lösenord och kontouppgifter.

Tror du att vi kommer se en minskning av bedrägerier på internet?

– Nej det tror jag inte. Jag tror att när vi blir mer digitaliserade i våra liv,  då kommer även brottsligheten på nätet att tillta.

Finns det något man själv kan göra för att minska risken?

– Det gäller att ha sunt förnuft och vara restriktiv innan man lämnar ut information, avslutar Jacoby.

Karin Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM