Fredrick Federley: ”Dags att syna LO:s arbetskraftsbluff”

Fredrick Federley (C) anklagar LO för att spela med falska kort i debatten om arbetskraftsinvandringen.
Fredrick Federley (C) anklagar LO för att spela med falska kort i debatten om arbetskraftsinvandringen.

Fredrick Federley (C) anklagar LO för att dribbla med korten i frågor som rör arbetskraftsinvandring till Sverige.

Med syfte att locka väljare till Socialdemokraterna.

– De vill mobilisera sina egna att gå och rösta, men det måste de klara utan att skrämmas med arbetskraftsinvandringen, säger Federley och utmanar nu LO till debatt i frågan.

Vilka regler som ska gälla på svensk arbetsmarknad för personer som kommer hit för att jobba har diskuterats under lång tid. Den fackliga organisationen LO har länge krävt större ordning och reda, tydliga regelverk för arbetskraftsinvandringen och också slagit fast att frågan är en av de viktigaste inför valet.

Men enligt C-ledamoten Fredrick Federley, som är partiets talesperson i migrationsfrågor och kandidat till EU-parlamentet, kör LO med falska kort i debatten.

– Det är dags att syna bluffen, säger han.

"Dubbla budskap"

Federley menar att LO använder sig av skrämselpropaganda kring arbetskraftsinvandringen. Och kör med falskspel när det gäller såväl kraven på ordning och reda som löner samt storlek och typ av invandring.

Anledningen, hävdar han, är att locka väljare som hotat att lämna S för Sverigedemokraterna.

– LO säger sig vilja ha ordning och reda när det man egentligen eftersträvar är att begränsa och försvåra arbetskraftsinvandringen. Och man kör med dubbla budskap för att mobilisera egna väljare genom att skapa ett hot som inte finns, säger Federley.

Enligt C-ledamoten riskerar LO att spela SD i händerna.

LO slår tillbaka

LO:s migrationsexpert Thord Ingesson slår dock helt ifrån sig anklagelserna. Han ser utspelet som "en del i Fredrick Federleys EU-valskampanj" och menar att LO:s uppgift är att belysa de problem medlemmarna har.

Att syftet skulle vara att flirta med potentiella SD-väljare och att man egentligen vill begränsa arbetskraftsinvandringen förnekar han helt.

– Federley har helt fel. Han borde ödsla mer tid på att fundera över vad man ska göra åt skillnaderna i lönevillkor och hur man ska skydda dem som utnyttjas och till och med misshandlas på arbetsmarknaden i stället för att vända sig emot oss, säger han.

– Vi är Sveriges största invandrarorganisation med över 300 000 utlandsfödda medlemmar. Att vi skulle köra med någon slags främlingsfientlig retorik är felaktigt. Då förstår man inte vad en facklig organisation är. Medlemmarna vill att vi ska skydda deras arbetsvillkor. Det är vad vi gör.

Vill ha tiopunktsprogram

S-ledaren Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gjorde i november förra året gemensam sak i frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden. Där slog man fast att man vill ha ett tiopunktsprogram för arbetsmarknaden där svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige, oavsett vilket land man kommer i från.

Under en utfrågning på tisdagskvällen fick Löfven frågor om just arbetskraftsinvandringen. Han slog då fast att han inte vill ha något fackligt veto för vilka som ska få komma hit och arbeta. I stället tror han på skärpta regelverk.

Publisert: