Kastade yxor med dödshot – får fängelse

Lantbrukaren: ”Det känns som att de kom undan”

Ligan grävde upp gravar, satte eld på byggnader och kastade yxor med dödshot. På måndagen föll domen mot de fem djurrättsaktivister som härjat i Västergötland. En 23-årig kvinna får fängelse i 2,5 år.

– Vi är inte nöjda, det känns som att de kommer undan lätt, säger en av lantbrukarna som blivit utsatt.

De kastade in yxor med hotfulla budskap, satte eld på ett garage och skändade familjegravar, allt för att visa sin avsky för pälsindustrin. På måndagsförmiddagen föll domen mot de fem djurrättsaktivister som i januari åtalades i Skaraborgs tingsrätt. Ligan har under lång tid trakasserat lantbrukare i Västsverige. I den 33 sidor långa stämningsansökan fanns bland annat mordbrand, olaga hot och brott mot griftefriden. De åtalades för sammanlagt 22 brott.

Låter sig inte avskräckas

Många av offren har fortsatt med sina verksamheter. En av de värst drabbade lantbrukarna har tidigare uttalat sig i Aftonbladets tv-program Brottscentralen.

– Nej, vi är inte avskräckta. Personerna var mer eller mindre sjuka och vi har inte gjort något fel. Vad man än gör finns det någon som tycker att man gör fel, säger han.

Döms till fängelse

En av djurrättsaktivisterna, en 23-årig kvinna, döms nu till två och ett halvt års fängelse. En man får fängelse i ett år och två personer döms till villkorlig dom. Den femte döms till skyddstillsyn.

– Vi kommer förmodligen att överklaga. Jag är inte helt nöjd med domen. Den enda som fick ett hårt straff var den 23-åriga tjejen och hon var nog inte ensam om att komma på idéerna. Samhället måste hitta ett sätt att stävja hot, säger lantbrukaren.

Publisert: