S-ledamöter fick tips om klädval till bilder

När Socialdemokraternas riksdagsledamöter skulle kandidatfotograferas fick de klädråd.

De skulle slänga kavajen, kavla upp ärmarna och bära något färgglatt.

– Det är inte konstigt när man ska ta specifika bilder att det kan vara direktiv, säger Erik Nises, S-ledaren Stefan Löfvens pressekreterare.

Dagens Arena har tagit del av ett dokument som gått ut till Socialdemokraternas riksdagspartier inför en kandidatfotografering. Där står det att politikerna ska hoppa över kavajen och färgen svart. I stället fick de rådet att klä sig i glada färger och kavla upp ärmar.

”Det är ingen klädkod”

Inför förra valet skickade Moderaterna ut en guide över hur partimedlemmarna skulle klä sig – som folk. Det innebär ingen slips och endast kavaj vid speciella tillfällen.

Kläddirektiven, som skickats ut inom S, bekräftas av partiet men dämpas ned.

– Inför en specifik fotografering står det att man inte behöver ha kavaj och gärna en enfärgad skjorta. Det var till en plåtning. Det är självklart ingen klädkod som gäller, säger Erik Nises, pressekreterare åt partiledaren Stefan Löfven och fortsätter:

– Våra förtroendevalda klarar alldeles utmärkt av att klä sig på egen hand och eget huvud. Vi är alltid eleganta och snygga.

Fortsätta med kavaj

Partiet kan dock inte förklara varför riksdagsledamöterna fick de här råden, att mer eller mindre klä sig lite mer ledigt.

– Inför den här fotograferingen behöver man inte ha kavaj eller mörk kavaj om man inte vill. Man kan vara lite färgglad. Men självklart får man klä sig precis som man vill, både på den här fotograferingen och i övrigt. Det är inte konstigt när man ska ha specifika bilder att det kan vara direktiv, säger Nises.

Enligt honom kommer S-ledamöterna även i fortsättningen att bära kostym och kavajer:

– Det här är en anka.

”Klä sig som grannen”

Barbro Hedvall, tidigare ledarskribent och medförfattare till boken ”Stil och politik, hävdar att det inte är så enkelt:

– I alla demokratier likt vår finns en strävan hos politiker att få väljarna att känna att det här är en kompis, en granne, någon som är lik en själv. Sen när vi har valrörelse så inträffar de under sommarhalvåret och då är den informella lediga klädstilen ännu mera tydlig hos alla.

Det finns dock en viss skillnad mellan vanligt folk och en folklig politiker, enligt Hedvall.

– Man klär sig som grannen fast lite snyggare, lite mer välpressad och tvättade kläder. Lite snäppet nyare.

Publisert: