Nyheter

Lööf intervjuad i prinssessklänning

NYHETER

Iklädda prinsessklänningar talar kvinnliga politiker ut om barn och privatliv i veckopressen – denna vecka näringsministern.

Kritiken har inte låtit vänta på sig.

"Annie Lööf låter sig förminskas", skriver en twittrare.

I varje nummer av Svensk Damtidning intervjuas en kvinnlig politiker från något av de sju riksdagspartierna under vinjetten "Politikens prinsessor".

Den här veckan är det Annie Lööf som i blå prinsessklänning berättar att hon längtar efter barn, tycker om arbetet som politiker men allra helst umgås med sin systerson.

– Det här bekräftar hur kvinnor framställs på ett mer traditionellt och kvinnligt vis, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

"Doftar 50-tal"

Reaktionerna är starka i de sociala medierna. "Dags för lite respekt och jämställdhet", "Annie Lööf låter sig förminskas till prinsessa i smaklös artikel" och "En artikel som doftar 50-tal...", lyder några kommentarer på Twitter.

Annie Lööf själv har kommenterat artikeln på mikrobloggen: "De har intervjuat en kvinna från varje parti för personporträtt, som tidigare val. Anmärkningsvärt och trist att de ramar in det så". Hon skriver också att hon inte själv valt vinkeln. Utöver detta har hon inget att säga om prinsessartikeln, enligt hennes pressekreterare Oscar Sundevall.

Prinsar på tur?

Många undrar om det ska bli en "Politikens prinsar" också där männen med makt får klä upp sig och prata om mjuka saker, precis som kvinnorna.

– Det kan vara positivt att få en annan, personlig bild av en politiker, men samtidigt är det ett led i den stereotypa bilden av hur kvinnor i politiken förminskas, säger Jenny Madestam.

Nästa vecka är det vänsterpartisten Rossana Dinamarcas tur.

– Jag såg det som ett tillfälle att prata feminism och politik för en grupp som vi kanske inte når i vanliga fall. Först var jag nog lite skeptisk, men jag vill att människor ska möta vår politik i alla möjliga sammanhang.

TT

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter