Polisen vädjar om allmänhetens hjälp

avOskar Forsberg

1 av 3 | Foto: Patrick Persson
En 25-åring skadades allvarligt efter att ha misshandlats. Flera män med nazistkopplingar har gripits av polisen.

MALMÖ. Två av de nazister som sitter anhållna efter knivattacken i Malmö har nu själva polisanmält att de blivit utsatta för våld.

Polisen har förhört flera personer men har fortfarande ingen bra bild av händelseförloppet.

– Förhören har inte bringat någon klarhet, säger Maya Forstenius på Skånepolisen.

Det var under natten till söndag som polisen larmades till Möllevången i Malmö. På platsen fanns sex skadade personer, en med livshotande skador. Han vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Lund. Tillståndet beskrivs i kväll som allvarligt men stabilt.

Tre män, varav två pekas ut som nazister av polisen, kunde gripas och sedermera anhållas av åklagare, misstänkta för knivattacken.

Två motanmälningar

Men trots att det har gått nästan tre dygn sedan händelsen vet polisen fortfarande inte exakt vad som hände under natten mellan lördag och söndag på Möllevången.

– Vi har hört ett stort antal personer i ärendet – vittnen, målsägande och misstänkta. Men förhören har inte bringat någon klarhet i vad som hänt och varför, säger Maya Forstenius på polisens länskommunikationscentral i Skåne.

Under dagen i dag har dessutom två av de tre anhållna männen kommit med motanmälningar.

– Vi har fått in två anmälningar gällande misshandel, säger Maya Forstenius.

Skadad: ”Jag hade tur”

Med anledning av oklarheten i vad som hänt, vem som gjort vad och hur det har inträffat är polisen mycket angelägen om att få in fler vittnesuppgifter.

– Vi vill komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser.

Huruvida de tre männen ska begäras häktade eller inte ska beslutas av en åklagare i morgon.

En av personerna som skadades i knivattacken är danska Charlotte Johannsen, 25.

– Jag mår efter omständigheterna okej. Jag hade tur, jag blev knivhuggen i armhålan men kniven missade både lungan och andra vitala organ, säger hon till Ekstrabladet.

Infiltrerade huliganfirma

Charlotte Johannsen berättar för tidningen att hon är upprörd och chockad efter attacken. Hon säger att hon inte kan sluta tänka på den man som fortfarande ligger mycket svårt skadad på sjukhuset.

– Det enda viktiga nu är att han repar sig, säger hon.

25-åriga Charlotte Johannsen har kämpat länge mot rasism och nynazism i Danmark. Efter att en av hennes vänner blivit svårt misshandlad av den danska nazistorganisationen White Pride, en huliganfirma i Århus, bestämde hon sig för att aktivt agera mot grupperingen. Det ledde till att hon infiltrerade nynazisterna och AGF-firman under ett drygt halvår.

Wallraffandet ledde till boken ”Forklædt som nazist” som släpptes i Danmark 2010.

Vet du något om knivattacken på Möllan i Malmö? Ring polisen på 114 14

ARTIKELN HANDLAR OM