Nyheter

Varannan våldsåtalad polis går fri

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

98,4 procent av alla anmälningar mot poliser läggs ner - och varannan polis som åtalas går fri.

– Det är absolut svårast att få en polis fälld för våld i tjänsten, säger chefsåklagare Christer Ekelund vid Riksenheten för polismål till Dagens Nyheter.

Poliser som åtalas för våld i tjänsten frias i mer än hälften av fallen.

Det visar ny statistik från Riksenheten för polismål, som Dagens Nyheter har tagit del av.

När det kommer till anmälningar är det ytterst få som går vidare till åtal eller strafföreläggande. År 2011 kom det in mer än 5 600 anmälningar mot poliser - endast 1,6 procent av dem ledde till åtal.

"Det är komplext"

Av de 53 mål som ändå gick till åtal mellan 2005 och 2012, friades poliserna i 27 av fallen. Varför så få fälls har Christer Ekelund inget rakt svar på.

– Det är ganska komplext. Ibland har rätten en annan syn än åklagaren på vad som är tillåtet våld, säger han till DN.

Tidigare i veckan har både Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerat en film där en berusad man angrips med batong av en polis. Även i de fall där det finns filmbevis kan domstolen välja att fria, enligt Ekelund.

– Det handlar också om hur polismannen uppfattar situationen. Polismannen kan säga att han uppfattade det som en nödsituation. Då är det åklagarens sak att bevisa att polisen inte kan ha uppfattat det så. Det är ofta jättesvårt, säger han till tidningen.

Poliser som åtalats för andra brott än våld i tjänsten eller för brott som de begått på fritiden fälls betydligt oftare, enligt tidningen.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: