Ställdes på gatan med nyfödd son

Uppsala kommun stängde Stadsmissionens härbärge.

Nu står den rumänska familjen Sardar på gatan med tre veckor gamla sonen Denis.

– Det är inhumant, det är nollgradigt ute, säger läkarstudent Julia Enqvist, som gett familjen tak över huvudet.

Uppsala stadsmissions natthärbärge för EU-migranter med minderåriga barn öppnades 1 mars men stängdes efter bara en månad.

– Förklaringarna var att huset skulle renoveras och så var det väl tillräckligt varmt ute, säger Julia Enqvist som parallellt med läkarstudierna arbetat som volontär på härbärget.

Tog emot familjen

Hon och många andra uppsalabor har engagerat sig i två av barnfamiljernas öden.

Den ena, med ett fyraårigt barn, har sovit i en bil utan värme men har nu fått bo några dagar hemma hos en väninna till Julia.

Den andra familjen, som födde sin son under månaden på härbärget, blev helt utan tak.

– Jag trodde verkligen att kommunen skulle ge dem akut hjälp. Även om man  inte behöver hjälpa dem enligt socialtjänstlagen så har Sverige skrivit på FN:s barnkonvention och då ska inte nyfödda tvingas sova ute, säger Julia Enqvist som bor med sin sambo och två barn, 6 och 2, i ett hus.

Där har de nu också välkomnat den rumänska familjen Sardar som fruktar för bebisens liv om de tvingas tillbaka till Rumänien.

Vädjar om förståelse

– De är superstressade. De har redan två barn där som bor med sin mormor i ett skjul utan värme, vatten eller el. De hoppas att bebisen åtminstone ska få växa till sig.

Den nyförlösta 24-åriga mamman visste enligt uppgift inte exakt i vilken månad hon var när familjen kom till Sverige för några månader sedan.

– Hon tiggde fram till dagen hon födde. Hennes man Mures har sökt jobb.

När många uppsalabor började höra av sig om familjernas situation skrev kommunen i veckan en förklaring på sin hemsida:

"De härbärgen som kommunen hade ordnat var en tillfällig lösning under årets kallaste månader och sträckte sig fram till 31 mars".

I ett mejl till kommunen har Julia Enqvist vädjat om förståelse för familjens Sardars situation.

”Oansvariga föräldrar”

Svaret från Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga:

"Jag har hört om den familj du skriver om. De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig i väg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige."

– Man blir frustrerad över socialnämndens bemötande. Jag hoppas av hela mitt hjärta att kommunen öppnar ett tillfälligt härbärge, säger läkarstudenten Julia Enqvist.

Ander A. Aronsson säger till Aftonbladet att han står fast vid sitt resonemang:

– Jag kan förstå den desperation de kände, det visar på den eländiga situation de måste haft hemma. Men det är ändå inte att ta sitt föräldraansvar, att ge sig i väg så långt med ett väntande barn.

”Finns en dialog”

Han säger att familjen i akutfall kan vända sig till socialtjänsten.

Matilde Hardt, kommunikatör Uppsala Stadsmission, bekräftar att det finns en dialog med kommunen.

– Men vi har inte fått besked att starta något annat. Det är här vi är, säger hon.

Publisert: