Nyheter

Hollande ombildar efter vänsterras

NYHETER

Marken gungar under president François Hollandes fötter efter nederlaget i kommunalvalen för regerande franska Socialistpartiet (PS).

"Hollande måste reagera om han inte vill ge intryck av att vara döv", skrek tidningen Le Monde ut i sin måndagsledare.

Presidentens svar blev en omgruppering på ministerposterna.

Hollande.
Hollande.

På kvällen meddelade han via ett tv-tal att regeringen ombildas. Jean-Marc Ayrault ersätts som premiärminister av hittillsvarande inrikesministern Manuel Valls.

Valls på väg upp

Valls, 51 år och född i Barcelona, hamnar ibland mitt i kontroverser, men han är omtyckt av väljarna. Som nästan ende socialistminister på senare år har han i huvudsak behållit sin popularitet.

Han beskrivs som energisk, rakt på sak och orädd. Men i betyget finns åtskilliga beslut som väckt debatt, som när han försvarade deporteringen av en romsk familj till Kosovo sedan familjens 15-åring hämtats från en skolutflykt.

Blå valvind

Socialistpartiet blev den stora förloraren i kommunalvalen, som avslutades i helgen. Vänstern har förlorat makten i 155 städer, varav tio har fler än 100 000 invånare. Toulouse, Saint-Étienne och Reims hör till de stora städer där en "blå våg" sköljt bort socialiststyret.

En tröst för PS var att socialisten Anne Hidalgo vann borgmästarvalet i Paris.

Det konservativa oppositionspartiet UMP utropade seger. Enligt inrikesdepartementet fick UMP och dess allierade knappt 46 procent av rösterna. PS och mindre vänsterpartier nådde 40,5 procent.

Fronten framåt

Högerextrema Nationella fronten firade stora framgångar i valet. Nationella fronten stöddes av sju procent och får borgmästarposten i minst elva städer med fler än 9 000 invånare, varav de två största är Béziers och Fréjus i söder.

– Vi kommer att visa att våra valda kandidater kan bli goda borgmästare, sade en glad partiledare, Marine Le Pen, som talade om ett "historiskt genombrott" för partiet som grundades av hennes far Jean-Marie Le Pen.

Som mest har Nationella fronten tidigare haft fyra borgmästarposter.

TT-AFP-REUTERS

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter