Vägbygge hotar isländska älvor

Nu ska frågan upp i högsta domstolen

Älvor hotas av ett vägbygge på Island.

Sträckningen ska gå genom ”det gömda folkets” hemvist, enligt älvrättskämpar.

Älva i en illustration till den isländska legenden "Hildur, älvornas drottning”
Älva i en illustration till den isländska legenden "Hildur, älvornas drottning”

Vägen från en Reykjavik-förort till halvön Alftanes på Island är tänkt att dras genom ett område särskilt viktigt för isländska älvorna. Bland annat ska det finnas en älvkyrka där.

Det hävdar älvrättskämpar som nu lyckats skjuta upp bygget, skriver AP.

Tillsammans med miljökämpar har de samlat hundratals islänningar för att protestera. Aktivister som kämpar för de mytiska varelserna har ställt sig framför verkliga grävmaskiner för att stoppa byggandet och nu ska frågan avgöras i landets högsta domstol.

”Skadligt både för älvor och människor”

Älvrättsgruppen ”Lavas vänner” menar att vägprojektet är skadligt både för miljön och för landets kultur, skriver AP.

– Det vore en en fruktansvärd förlust och skadligt för både älvorna och oss människor, säger älvrättsaktivisten Ragnhildur Jonsdottir, som säger sig kunna kommunicera med älvorna till AP.

Och älvor har tidigare satt käppar i olika projekt på ön med 320 000 invånare, där 62 procent säger att de tror att älvor finns på riktigt i en undersökning från 2007.

”Skjuter upp byggandet”

Sagolikt nog har det till och med tagits fram ett standardsvar som myndigheterna skickar ut vid liknande projekt som hotat störa ”huldufolk”, det gömda folket:

”Frågan har lösts genom att skjuta upp byggandet en viss tid medan älvorna som bor där förmodligen flyttat vidare” heter det, skriver AP.

Folktroforskaren Terry Gunnell vid Islands universitet säger att det inte är förvånande att många väljer att tro på älvor. Han säger att de bor i ett land där ”ditt hus kan förstöras av något du inte kan se (jordbävningar), där vinden kan skicka dig i backen, där lukten av svavel från din kran säger dig att det finns en osynlig eld inte långt under dina fötter och där varma källor och glaciärer talar”, skriver AP.

– Alla är medvetna om att jorden är vid liv och man kan säga att historierna om det gömda folket och behovet av att försiktigt samarbeta med dem återspeglar en förståelse för att naturen kräver respekt, säger Terry Gunnell till AP.

Miljöaspekten viktigast

Men även om folktron är stark på Island är miljöaspekten viktigaste för många av älvrättskämparna.

En av dem är miljöaktivisten Andri Snaer Magnason som säger att det största problemet med vägen är att den skär rätt igenom lavafältet.

– Vissa tycker att det här med älvorna är irriterande. Men jag gifte mig i en kyrka med en gud precis lika osynlig som älvorna, så vad som kan verka irrationellt är i själva verket ganska vanligt, säger han till AP.

Han är själv osäker på älvors existens.

Publisert: