Strider i Slovjansk

Strider mellan proryska rebeller och ukrainska regeringsstyrkor bröt i morse ut i Slovjansk, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax har den ukrainska ”antiterror-operationen” inletts i de norra delarna av Donetsk-regionen, enligt Ukrainas president Oleksandr Turtjynov.

Aftonbladets team som är på plats i Slovjansk har inga uppgifter om Interfax uppgifter om skottlossning.

Ukrainsk militär i stridsvagnar. Bilden togs på måndagen.
Ukrainsk militär i stridsvagnar. Bilden togs på måndagen.

Enligt ukrainske presidenten har militära styrkor satts in i östra Ukraina.

– Anti-terroroperationen inleddes under måndagsnatten. Målet med dessa aktioner är att skydda invånarna i Ukraina, säger Oleksandr Turtjynov enligt Kyiv Post.

Enligt presidenten ska operationen även förebygga ”försöken att bryta isär Ukraina”, enligt Russia Today.

De ukrainska väpnade styrkorna genomför en insats i Kramatorsk i Donetskregionen i östra Ukraina, enligt försvarsdepartementets presstjänst. Enligt vittnen till Interfax har skottlossning hörts i området, rapporterar TT.

Beväpnade med påkar

Tidigare i morse rapporterade Interfax om att strider mellan proryska rebeller och ukrianska styrkor brutit ut i Slovjansk.

– Vi har hört skottlossning och explosioner, säger en person i de lokala så kallade självförsvarsstyrkorna till nyhetsbyrån Interfax.

Samma person hävdar även att det förekommit strider i den närliggande staden Andrejevka.

Aftonbladets team är på plats i Slovjansk. 

– Vi passerade flera checkpoints på vägen och det står folk och vaktar varenda gathörn. De är beväpnade med påkar och tillhyggen, men vi har inte sett några med skjutvapen. I morse fick vi rapporter om att det är en offentlig byggnad som satts i brand här under morgonen, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman.

Enligt nyhetsbyrån Interfax har Moskva reagerat starkt på rapporterna om striderna.

– Det är oacceptabelt att använda våld för att lösa den nuvarande situationen i sydöstra Ukraina, säger ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Stoppar vapentransporter

Enligt ryska Interfax har 16 000 ukrainska reservister, beväpnade styrkor och civil personal bytt sida och gått med i den ryska armén.

Rysslands ställföreträdande försvarsminister Anatoli Antonov, har enligt Interfax uppgett att landet stoppar transporter av vapen av militär utrustning från Krim till Ukraina. Ryssland följer internationella avtal och har förbundit sig till att inte leverera vapen till oroshärdar, och i dag är östra och sydöstra Ukraina en oroshärd, sade han. Detta innefattar dock inte leveranser av skepp och luftburna fordon. Sedan tidigare har Ukraina tagit emot 389 bepansrade fordon, inklusive åtta helikoptrar och tre krigsfartyg, rapporterar TT.

Putin pratade med Obama

USA:s president Barack Obama har vädjat till den ryske presidenten Vladimir Putin att använda sitt inflytande för att få rebellerna i östra Ukraina att backa. De två ledarna pratade i natt, svensk tid, i telefon med anledning av att de prosryska rebellerna fortsätter att ockupera myndighetsbyggnader i östra delarna av Ukraina.

Vladimir Putin dementerade rysk inblandning i krisen i Ukraina och han menade att rapporterna därom är ”oförlitliga”, rapporterar BBC.

Enligt Vita Huset talade de två ledarna i telefon på Rysslands begäran.

– Presidenten uttryckte sin allvarliga oro för att den ryska regeringen stöder de proryska separatisternas handlingar som hotar att underminera och destabilisera styret i Ukraina, meddelade Vita Huset i ett uttalande.

Texten uppdateras

Publisert: