Deras son föddes i taxin

Diana Milena Quiceno, 35, skulle föda på Södersjukhuset.

Men sjukhuset var fullt och familjen skickades till Nyköping.

En halvtimme senare föddes sonen – i baksätet på en taxi.

Dianas Milena Quiceno förlossning var planerad in i minsta detalj.

Men dagen - den viktigaste i hennes liv - blev inte som hon tänkt.

Vid 14.30 på måndagen började värkarna och Diana kördes till Södersjukhuset i Stockholm. Med sig hade hon fästmannen Juan Manuel Jamarillo och fotografen Jillian Pey.

– Vi hade planerat det länge. Det var vår första son och vi hade väldigt höga förväntningar. Vi hade tänkt fota hela dagen och dokumentera allt som hände, säger Diana.

Alla sjukhus var fulla

Efter en timmes väntetid kom chockbeskedet från sjuksköterskan: Alla sjukhus i Stockholmstrakten var fulla och familjen skulle sätta sig i taxin till Nyköping - en timmes bilfärd bort.

– Vi blev jätteoroliga. Jag kände att jag inte skulle klara en så lång resa. Men sjuksköterskan lugnade oss och sa att det inte skulle vara några problem att åka en timme till nästa sjukhus eftersom jag var förstföderska, säger Diana.

”Skrek: bebisen kommer”

Värkarna kom allt tätare, allt mer intensiva.

- Smärtan blev bara värre och värre, säger Diana Milena Quiceno.

En halvtimme senare gick det inte att vänta längre - och sonen Mattias föddes rakt i famnen på Juan Manuel, 47.

– Jag kände att barnet var på väg ut. Jag skrek "bebisen kommer, bebisen kommer" men min man trodde mig inte. Men det gick inte att göra någonting, säger Diana.

Där i taxin, helt utan läkemedel eller sjukvårdspersonal fick de ta hand om sin förstfödde son i en halvtimme - innan ambulansen kom.

”Mycket känslor”

– Alla försökte hjälpa till så gott de kunde. Vi gjorde allt för att hålla pojken varm. Jag lindade min halsduk kring honom, säger Lillian Pey som fångade den dramatiska händelsen på bild.

De kände sig hjälplösa, berättar hon.

– Det var väldigt mycket olika känslor. Man har ju sett filmer om hur en förlossning går till, men man vet ju inte hur det fungerar i verkligheten. I filmer är man ju oftast på väg till sjukhuset, nu var vi på väg ifrån, säger Lillian Pey.

”En akut händelse”

Familjen kördes till Huddinge sjukhus. Nu mår de bra, men de är omtumlade.

– Vi känner oss ganska lugna nu. Vi har väntat så länge på Mattias, han var så efterlängtad, säger Diana.

Men de är kritiska till hur sjukvården skötte deras ärende.

– Det här var en akut händelse. De borde ha prioriterat det här. Jag är orolig för hur det ska gå för andra familjer, säger Juan Manuel Jamarillo.

Publisert: