Gerillakampanj mot rasism i tunnelbanan

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Malena Ernman: "Dagens hjälte är anonym"

1 av 3 | Foto: TWITTER/@SOMMARSKISSER

"Se upp för rasismen, dörrarna stängs".

Nu på morgonen var skyltar mot rasism uppsatta i Stockholms tunnelbana.

Skylt i tunnelbanan vid Mariatorget.
Foto: LÄSARBILD
Skylt i tunnelbanan vid Mariatorget.

"Tänk på avståndet mellan fakta och fördom". "Se upp för rasismen, dörrarna stängs".

Någon har ersatt reklamskyltar med antirasistiska budskap ombord på tunnelbanetåg och tejpat fast skyltar på perrongerna vid flera av Stockholms tunnelbanestationer.

De som ligger bakom aktionen har inte gett sig till känna.

Budskapet har nått stor spridning genom bilder på sociala medier. Twittraren som lade upp en av de första bilderna är överraskad över hur snabbt den blev viral.

– Jag har fått 350 retweets ungefär. Det har aldrig gått så fort tidigare.

Vad var din reaktion när du såg skyltarna?

– Jag tänkte att det var en fin och bra grej. En smart kreativ kampanj och en smidig reaktion på SD:s tunnelbanekampanj.

"Anonyma hjältar"

Totalt har bilden på bara ett par timmar delats flera tusen gånger. En av de som retweetat och hjälpt till med att sprida bilden är hovsångerskan Malena Ernman.

– Tänk på avståndet mellan fakta och fördom. Se upp för rasismen dörrarna stängs. Anonyma hjältar finns överallt! skriver Malena Ernman på Facebook.

Hon sågade i måndags Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj mot "organiserat tiggeri".

– SD:s kampanj i Stockholms tunnelbana är falsk, insinuant, kränkande och stötande. Lösningen är enkel. Ta bort den och visa Sverige att SD inte är ett vanligt parti, skrev hon.

Malena Ernman har också skrivit en debattartikel mot rasism i Aftonbladet, som sedan publiceringen den 8 april delats över 50 000 gånger på sociala medier.

SL:s pressavdelning har sett reaktionerna på sociala medier. Klart är att skyltarna kommer att tas bort så snart personal från SL upptäcker dem.

– De på perrongen plockas bort och de på tågen verkar ju vara skyltar som vänts så de vänder man tillbaka, säger Jesper Pettersson, pressanvarig på SL.

Vet du mer om detta? Mejla oss på tipsa@aftonbladet.se, ring 08 411 11 11 eller skicka din bild till 71000.

Publicerad: