Ung Vänster hotade av AFA-medlemmar

”Det här är en kamp som är större än vår dispyt med AFA”, säger Ung Vänster Storstockholms ordförande Dina Viksten.
”Det här är en kamp som är större än vår dispyt med AFA”, säger Ung Vänster Storstockholms ordförande Dina Viksten.

Inför morgondagens stora demonstration mot nazistiskt våld i Stockholm uppger Ung Vänster att två medlemmar hotats av Antifascistisk Aktion, AFA.

– Tre killar från  AFA sökte upp vår distriktscentral och krävde att de skulle få tala på demonstrationen, säger Ung Vänster Storstockholms ordförande Dina Viksten Abrahamson.

Med anledning av förra helgens naziattack i samband med en feministisk demonstration i Malmö anordnas under lördagen en manifestation mot nazistiskt våld på Medborgarplatsen i Stockholm.

Ett 30-organisationer finns representerade och Ung Vänster står som huvudarrangör.

Nu uppger Ung Vänster Storstockholm att två medlemmar hotats av medlemmar ur det vänsterextrema nätverket Antifascistisk Aktion, AFA.

”Skulle pissa på oss”

Under torsdagskvällen ska tre män från AFA ha kommit till Ung Vänsters distriktslokal i Stockholm och krävt talartid på manifestationen.

– Vi hade gått ut och meddelat att alla organisationer som vill får vara med att arrangera, säger Dina Viksten Abrahamson, ordförande i Ung vänster Storstockholm till Aftonbladet.

AFA hade via telefon meddelat att de skulle delta – men när de krävde talartid blev svaret att det inte gick att garantera.

– Då kom tre killar till vår distriktslokal och krävde talartid. De hotade två av våra ombud med att göra det väldigt svårt för Ung Vänster i framtiden om de inte fick tala, säger Dina Viksten Abrahamson.

I lokalen fanns, enligt Viksten Abrahamson, flera unga medlemmar.

– Våra ombud var tvungna att gå och ta diskussionen utanför lokalen. Männen höjde rösterna och sa saker som "fittor" och att de skulle pissa på oss, säger hon.

Fler rapporter om händelsen

Under fredagskvällen twittrade Södermalmspolisen om händelsen.

"I morgon ska vi skydda en antirasistisk demonstration arrangerad av Ung Vänster. AFA har försökt hota till sig talartid. Ge inte vika!"

Johan Säfström, en av poliserna som står bakom kontot, uppger för Aftonbladet att man nåtts av uppgifterna om händelsen från fler håll.

– Det finns inom våra kretsar, säger han.

”En kamp som är större”

Dina Viksten Abrahamson tror inte att händelsen kommer påverka demonstrationen.

– Vi är runt 30 olika organisationer som är med och arrangerar. Vi är väldigt många och det här är en kamp som är större än vår dispyt med AFA, säger hon.

Polisen har sedan tidigare beredskap inför demonstrationen.

– Vi kommer se till att Ung Vänster kommer kunna genomföra manifestationen utan problem och ser allvarligt på att det inkommer hot, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till DN.

Händelsen har inte polisanmälts.

Aftonbladet söker AFA för en kommentar.

AFA Stockholm kommenterade under fredagskvällen uppgifterna.

Enligt organisationen ska tre medlemmar ha besökt Ung Vänster i torsdags, men enligt AFA har man varken hotat eller förolämpat företrädare för ungdomsförbundet.

Publisert: