Rekord spås i rasistprotest

NYHETER

”Vi ska visa att vi är många fler”

För åttonde året i rad samlas ­tusentals människor för att ­manifestera mot rasism.

– 2010 häpnade vi över att så många kunde rösta på Sverige­demokraterna, nu är det politiskt korrekt att ha dessa åsikter. Det är en skrämmande ­utveckling, säger Carina Paulsson, LO-ombudsman.

Foto: I dag samlas tusentals människor på Södermalmstorg för att protestera mot rasism. Arrangörerna räknar med rekord. Bilden är från en tidigare demonstration.

I dag arrangeras fackeltåget och manifestationen mot rasism med start på Södermalmstorg i Stockholm. Arrangörer är Stockholm mot rasism, ett nätverk som består av ett flertal organisationer där bland annat LO-distriktet i Stockholms län ingår.

”Ovanligt många kommer”

– Allt började med nazisternas marsch i Salem. Som en motkraft till den började vi demonstrera inne i Stockholm, säger Carina Paulsson, distriktsombudsman vid LO-distriktet i Stockholm.

Hon tror att ovanligt många kommer att delta vid årets ­demonstration som en protest mot en samhällsutveckling där rasismen blir allt mer accepterad.

”De är en minoritet”

Hittills har 2 252 personer meddelat att de kommer och flera av dem är kända profiler.

– Det är lätt att få en bild av att de främlingsfientliga rösterna är starkare och fler än de antirasistiska men sanningen är att de är en minoritet. Det är viktigt att ­vara med och återställa bilden av Sverige, säger Ametist Azordegan, musikjournalist och programledare.

”Behöver stärka varandra”

Hon menar att orken att stå upp mot rasismen ökar ju fler som ­dyker upp och visar sitt motstånd.

– Den breda främlingsfientliga grupp som finns just nu gör det lätt att tappa lusten och bara ge upp. Vi behöver stärka varandra för att orka kämpa vidare, säger hon.

Manifestationen börjar vid 15 med tal från Johanna Granbom från ung vänster, författaren och debattören Kawa Zolfagary samt Amne Ali, ordförande för SSU Stockholm innan tåget går till Medborgarplatsen.