Mordmisstänkt kvinna lottlös i testamentet

NYHETER

Begärs omhäktad för 18 år gammalt mord

Foto: Den 72-åriga kvinnan i rätten.

Den 72-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin exmake för 18 år sedan med en elpistol.

I dag kommer hon begäras omhäktad ytterligare en period.

I en personutredning framgår att maken begärt skilsmässa och gjort henne lottlös i ett nytt testamente kort innan han hittades död.

Kvinnan greps i början av oktober för mordet som ska ha skett i september 1995. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och därför är det inte känt vilken bevisning som finns.

Men kvinnans försvarare, advokat Pia Liljeblad, tycker att underlaget är mycket tunt.

– Jag tycker ju fortfarande att åklagaren har lika litet på fötterna nu som han hade från början, så jag är förvånad att hon inte är släppt, säger Pia Liljeblad.

– Men jag får väl säga det med den ödmjukheten i det hela, att det är utifrån vad vi känner till om underlaget. Jag vet ju inte om vi känner till allt, det får framtiden utvisa.

Berättade i radio

Pia Liljeblad uppger att hon kommer yrka på ett omedelbart frisläppande vid omhäktningsförhandlingen i dag.

Enligt vad advokaten tidigare uppgett bygger misstankarna på uppgifter som sannolikt kommer från en nära anhörig som kvinnan har en djup konflikt med och som har hotat att hämnas.

Kvinnan har berättat i radioprogrammet Karlavagnen om hur hon blivit attackerad av sin exman med elpistol, men hon lyckades avväpna honom och använde den mot honom istället.

Programmet sändes 1997, två år efter det att mannen hittats död. Hon blev då misstänkt, men förundersökningen lades ner.

I en färsk personundersökning, som Aftonbladet tagit del av, berättar kvinnan om tiden kort före mannens död.

De hade varit gifta i närmare ett decennium, hade egen villa i Götborg och kvinnan hade även ett sommarhus. Mannen hade bra inkomster och de köpte senare en större lantegendom där de var bosatta fram till mannens död.

Hon upplevde att de var lyckliga tillsammans.

Accepterade inte skilsmässan

När hon sedan var inlagd för en operation i halsen fick hon plötsligt besked på telefon att mannen ville skiljas. Han hade ändrat i testamentet så att hon skulle bli lottlös. Han hade också ansökt om besöksförbud.

– Det kom som en chockartad överraskning, berättar kvinnan i utredningen.

Hon misstänkte att mannens vuxna döttrar från ett tidigare äktenskap låg bakom mannens ändrade attityd. Det nya testamentet var ändrat till döttrarnas fördel.

Hon accepterade inte skilsmässan – som skulle innebära en radikal förändring av hennes tillvaro, både socialt och känslomässigt.

Hon tyckte att allt rasade och blev inlagd på psykiatriska kliniken i Uddevalla med diagnosen akut krisreaktion och depression. Månaden därpå, i början av juni 1995, skrevs hon ut.

Drygt tre månader senare hittades maken död, ett 100-tal meter från sitt hem, sedan han varit försvunnen en tid.

Vid obduktionen pekade fynden mot en naturlig dödsorsak – hjärtinfarkt.

Nu 18 år senare går det, enligt advokaten, inte att fastställa någon annan dödsorsak.

FOTNOT: Kvinnan blev omhäktad enligt åklagarens yrkande och åtal ska vara väckt senast den 10 januari 2014.