Sverigedemokraterna

”Omöjligt att hålla nolltoleransen”

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Kritiken mot partitoppens princip växer

”Bonnläppar och idioter”, kallar SD:s presstalesperson Linus Bylund SD-sympatisörer som uttalar sig rasistiskt.

Samtidigt fortsätter partiet att förlora förtroendevalda – sedan 2010 har 58 personer lämnat sina platser.

– Nolltoleransen är i grunden bra, men den skapar en stor otrygghet i partiet, säger en SD-politiker.

I oktober skrev Aftonbladet att 54 Sverigedemokrater har lämnat sina platser sedan valet 2010. Sedan dess står ytterligare fyra stolar tomma.

De senaste två att tvingas lämna partiet är Marie Stensby, suppleant i SD:s partistyrelse och Mikael Rahm, ordförande i Östhammar, som avslöjades av Expressen och journalistkollektivet Researchgruppen, med att skriva kränkande och rasistiska kommentarer på sajten Avpixlat.

Utredning pågår

Sverigedemokraterna utesluter inte att Expressens avslöjande kan leda till att fler personer kommer att tvingas bort från partiet.

Enligt presschefen Martin Kinnunen har partiet inlett en interngranskning av alla personer som nu pekas ut som aktiva på Avpixlat.

I en intervju i Aktuellt sa Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund att ”idioter, bonnläppar och rasister” kanske tror att de hör hemma i SD.

Han beskyller media för att ge en bild av partiet som ett tillhåll för just den gruppen.

Känner sig otrygga

Men ute i landet är många Sverigedemokrater missnöjda med partiets nolltolerans, som fått till följd att allt fler av partiets förtroendeposter står tomma.

– Det ger en känsla av otrygghet. Vi vet inte vad nolltoleransen innebär eftersom det är ni i media och kultureliten som avgör vad som är rasism och partiledningen ger vika för de påtryckningarna, säger en SD-politiker.

Personen tycker att principen bli omöjlig att leva upp till och är kritisk till att partiledningen inte inser att ramen är för snävt satt.

Bedöms olika

Bland många sverigedemokrater finns det också en etablerad åsikt att gräsrötter och personer närmare partiledningen bedöms olika, när det kommer till vad som är tillåtet att säga och tycka.

– De i partitoppen är inte mer än människor, det är klart att de kanske gör olika bedömningar på en person som står dem nära än en som de inte har någon kontakt med, det är naturligt, men det är just därför den här nolltoleransen måste skrivas om, säger en kommunpolitiker i södra Sverige.

Ytterligare en lokalpolitiker anser att partiledningen riskerar att distansera sig från sina verkliga väljare.

– Att kalla folk för bonnläppar tror jag inte främjar vår sak, man får inte glömma att de flesta jobbar gratis för partiet ute i kommunerna och jag tycker att det är fel att använda en hånfull ton.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Rasism