Miljöpartiet profilerar sig som HBTQ-parti

NYHETER

Startar politiskt nätverk

Foto: Åsa Romson och Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

Miljöpartiet startar ett nätverk för att samla miljöpartister som är homo, bi, trans- och queerpolitiskt aktiva.

– Vi vill sätta ytterligare blåslampa på de här frågorna och positionera oss som ett HBTQ-parti, säger Petter Forkstam (MP) och vice förbundsordförande RFSU.

Miljöpartiets partistyrelse beslutade i helgen att partiet ska inrätta ett officiellt HBTQ-politiskt nätverk. Det ska göra partiets röst starkare i frågor som rör homo, bi, trans och queerpersoner- framförallt i vårens EU-val.

– Det är en extremt viktig fråga att synliggöra i EU-valet i maj. Många länder går tillbaka i Europa och då är det viktigt att Miljöpartiet står upp för alla människors lika värde. Sexuella rättigheter är mänskliga rättigheter och det kan vi se att många medlemsländer backar inför, i synnerhet i östeuropa, säger Petter Forkstam (MP)  sammankallade för nätverket.

Det självklara queerpartiet

Enligt Petter Forkstam har Miljöpartiet länge haft självbilden som det självklara queerpartiet i svensk politik, men på många områden skulle man kunna göra mer, menar han.

– Vi skulle kunna motivera och vara en förebild för exempelvis näringslivet. Där borde man jobba mer med hbtq-bemötande och inkludering. Exempelvis på svenska hotell så ska två killar kunna boka ett rum utan att få frågor om sängarna ska stå i sär, säger han.

Du är vice förbundsordförande för RFSU som är en opolitisk organisation, hur går det i hop med det här uppdraget och att du kandiderar till riksdagen nästa val?

– Det är ju inte säkert att jag blir vald till riksdagen nästa höst, men fram tills dess så sitter jag kvar i RFSU. Jag har en viktig roll i förbundsstyrelsen och arbetar med ekonomin och varumärkesfrågor, men jag har ingen politisk roll som det ser ut nu, och jag håller låg profil i debatterna.