Han ska leda arbetsförmedlingen

Göran Perssons kusin blir ny generaldirektör

Mikael Sjöberg blir Arbetsförmedlingens nya generaldirektör. Han kommer senast från Arbetsmiljöverket.

– Jag känner mig som en ganska klassisk tjänsteman, säger han.

Regeringen har varit kritisk mot att ha en socialdemokrat på posten som generaldirektör för Arbetsförmedlingen, men det har skett en tvärvändning. Nu blir socialdemokraten Mikael Sjöberg den som tar över posten efter hårt kritiserade Angeles Bermudez-Svankvist.

Sjöberg tillträder i mars. Han vill förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare.

– Jag känner mig stolt och ödmjuk. Det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för. Det är ett meningsfullt men också utmanande uppdrag, säger Sjöberg under presskonferensen.

Tappade förtroendet

Angeles Bermudez-Svankvist sparkades i slutet av augusti förra året, sedan Arbetsförmedlingens styrelse tappat förtroendet för henne. Clas Olsson har sedan dess varit tillförordnad generaldirektör. Han var innan dess analyschef och vice generaldirektör.

Befattningen har varit utannonserad och 48 personer har sökt jobbet, berättar arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Mikael Sjöberg kommer att få samma lön som sin företrädare på posten – 142 000 kronor i månaden, plus tjänstebil.

Han presenterade sig på Rosenbad vid klockan tio.

– Jag är ganska långsiktig och uthållig, konsekvent i att leda verksamheter. Jag brukar vara strategisk och ha en helhetssyn på verksamheten, säger han.

Han kommer att fokusera på tre områden. Arbetsförmedlingens förtroende, e-tjänsterna och hur man sköter "det dubbla uppdraget", hur myndigheten jobbar med sökare och arbetsgivare.

Att vinna tillbaka förtroendet är punkt ett, något som regeringen pekat ut.

– Det är inte den här dagen jag kommer att lägga fram ett programförslag. Men tre områden vill jag titta på. Det ena är förtroendet, tillit och socialt kapital är viktigt i ett samhälle, säger Sjöberg.

Perssons kusin

Sjöberg är kusin med förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson. Mikael Sjöberg rekryterades till Arbetsmiljöverket 2007 efter att ha varit chef för dåvarande Arbetslivsinstitutet. Dessförinnan var han statssekreterare under socialdemokraterna Leif Blomqvist och Lars Engqvist. Karriären började i IF Metall.

Publisert: