SMHI: ”Det blev fel”

1 av 4 | Foto: SMHI förutspådde att stormen Simone skulle drabba hela västkusten och Göteborg.
NYHETER

Simone skulle dra in över Göteborg med full kraft, menade SMHI i går.

De nordiska meteorologkollegorna var inte lika övertygade och nu backar det svenska väderinstitutet:

– Vi placerade lågtrycket lite för långt norrut, säger Mats Johansson, meteorolog och chef för SMHI till Göteborgs-Posten.

Svenska väderinstitutet SMHI förutspådde att stormen Simone skulle drabba hela västkusten och Göteborg.

Men beräkningarna på stormbanan blev inte helt rätt. Väderinstituten yr.no, danska DMI och svensk-finska Foreca prickade in Simones bana bättre än de svenska meteorologerna.

Klass 3-varnade

Och SMHI medger nu att det blev lite fel:

– Vi placerade lågtrycket lite för långt norrut. Tack vare den sydligare banan drabbades inte Bohuskusten och Göteborgsområdet så hårt som vi trodde, säger Mats Johansson till GP.

Enligt SMHI såg det under måndagsförmiddagen ut som att det skulle bli byvindar på 32-33 meter per sekund som skulle dra in över Göteborgsområdet. Och institutet utfärdade därför en klass 3-varning över området.

”Få klagomål”

SMHI:s prognos ledde till att Trafikverket och Göteborgs stad vidtog krisåtgärder. Kommunanställda med arbetsuppgifter som går att genomföra utanför kontoret uppmanades att bege sig hem och arbeta i går.

Fritidsverksamheter och bibliotek stängdes. Och på sina håll uppmanades föräldrar att hämta sina barn tidigare.

Men vad detta kostade Göteborgs skattebetalare är det ingen som vet.

– Vi kommer aldrig att kunna ta fram en kostnad för kommunen, vad är det som kostar. Det har vi ingen aning om och kommer inte göra det heller, säger Kjell Foss, pressinformatör på Göteborgs stadsledningskontor till Aftonbladet.

Efter ett par timmar nedgraderade SMHI sin klass 3-varning till en tvåa. Vilket också visade sig vara korrekt prognos, stormens lågtryckscentrum passerade inte alls över Göteborg. Trots att vädret inte blev fullt så extremt som SMHI först trodde ångrar de inte sig:

– Nej då. Vi har fått få klagomål hittills och myndigheterna, länsstyrelserna och MSB, är väldigt nöjda, säger Mats Johansson, meteorolog och chef för SMHI till Göteborgs Posten.

”Tecken på att det fungerar”

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, tycker att kritiken mot SMHI är ”orättvis” .

– Min bild var att det var en bra prognos och man kan diskutera om SMHI tog i överkant. Men det som hände var att samhällsfunktioner tog varningen till sig och agerade efter det. För mig är det ett tecken på att systemen fungerar som det ska, att samhället lyssnar och vidtar åtgärder, säger han till Aftonbladet.

Han berättar att det är svårt att sätta exakta prognoser och han tyckte att gårdagens väderrapportering var "rimlig"

– Om SMHI inte varnat och tågen fortsatt att gå och ett X2000-tåg fastnat på västkustbanan hade det varit ett helt annat ljud i skällan, säger Michael Tjernström.