Mobilen - en drog som ligger på lur

avErik Melin

NYHETER

Allt fler blir beroende av sin telefon

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
REGLER HEMMA De smarta telefonerna blir bara fler och användandet är stort bland både vuxna och barn. Beroendespecialisten Sven Rollenhagen varnar för att användandet kan bli ett folkhälsoproblem. Hemma hos familjen Zabala finns det regler för hur mycket de får kolla mobilen.

Besatt av hur många som gillar din Instagrambild ­eller Facebookstatus?

Då kan du vara drabbad av mobilberoende.

- Det kan bli ett folk­hälsoproblem, säger ­beroendespecialisten Sven Rollenhagen.

Användandet av smarta telefoner fortsätter att öka. Mellan 2011 och 2012 steg till exempel antalet vuxna ­mellan 25 och 35 år som har en smart telefon med 32 procent.

Många förskolor vittnar om hur lämnande föräldrar ägnar mer tid åt sin mobiltelefon än åt sitt barn, ­skriver Svenska Dagbladet. Även bland barn är användandet stort, vilket för ­vissa kan leda till ett beroende.

Efterlyser etikett

Socionomen Sven Rollen­hagen är specialiserad på datorspelsberoende, men ser hur allt fler också blir beroende av mobilerna.

- Många är beroende av att sitta med både dator, läsplatta och mobil. De kan ­sitta med plattan på en föreläsning eller rycka upp telefonen på julmiddagen hos farmor, säger han.

Sven Rollenhagen menar att vi behöver något slags etikett, eller ”mobikett”.

- Tänker vi inte till om hur vi ska använda mobilerna kan det bli ett folkhälsoproblem.

”Helt inne i mobilen”

På Centralstationen i Stockholm sitter ­Alexandra Zabala tillsammans med ­sina två barn, 14-årige Lucas och tvååriga Chloe.

Lucas säger att han känner att han är beroende av sin mobiltelefon.

- Man blir helt inne i mobilen. Det är mest att man kollar Facebook och ­läser nyheter, säger han.

Alexandra säger att de i familjen satt upp regler för hur mycket man får använda mobilen.

- Sent på kvällarna ska vi inte använda dem och inte för mycket på en dag.

Kräver veckor av KBT

Inger Lundberg är föreståndare på behandlingshemmet Game Over. Hon jämför mobilberoende med hur behandlingen ser ut för dem med ett datorspels­beroende. Den är åtta ­veckor lång.

- Då handlar det om KBT-behandling. Vi försöker ­hitta metoder tillsammans med den som har ett ­beroende, jobbar med deras tankar och känslor. Det är viktigt att komma fram till vad som ligger bakom ­beroendet, säger Inger Lundberg.