Ryssland skickar krigsskepp till Medelhavet

avAnders Clark

Ryssland stödjer Syrien. USA vill attackera landet.

Nu mobiliserar båda flottor i Medelhavet.

De nya ryska skeppen ska kunna spåra amerikanska missilangrepp och förvarna syriska styrkor.

I går lovade USA:s president Barack Obama vedergällning för gasattacken i Syrien. Troligast med Tomahawk-missiler skjutna från amerikanska jagare i Medelhavet.

Men Ryssland som har en nära relation till Syrien kan lägga sig i konflikten. Vid tre tillfällen har Ryssland och Kina blockerat diskussionerna i FN:s säkerhetsråd med veto mot ett fördömande av den syriska regimens handlingar.

Ryssland kraftsamlar

USA och dess allierade har skickat flottstyrkor till östra Medelhavet utan FN-mandat, något som Ryssland fördömt. Totalt fem amerikanska missiljagare väntar utanför Syriens kust.

Nu rapporterar flera medier om att en rysk kryssare och en ubåtsjagare har skickats till Medelhavet.

Spårar missiler

”Den välkända situationen i östra Medelhavet krävde att vi justerade vår flottstyrka”, säger en anonym källa i ryska militären till nyhetsbyrån Interfax, enligt LA Times.

Enligt LA Times har Ryssland 16 krigsskepp i Medelhavet sedan tidigare och en liten permanent flottbas i syriska staden Tartus. Nu ska en ubåtsjagare och en missilkryssare ha skickats till området. Missilkryssaren har förmågan att spåra amerikanska missiler och förvarna syriska styrkor om angreppet.

– Det kan hända i morgon, om en vecka, eller om en månad. Men jag är beredd att ge ordern, sa Barack Obama under lördagen där han konstaterade att han tänker söka godkännande från kongressen innan han beordrar ett angrepp mot Syrien.

Röstar om krig

”Västvärlden hanterar den muslimska världen som en apa med en handgranat”, tweetade Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin tidigare i veckan.

Den nionde september återsamlas amerikanska kongressen och ska då rösta om ett angrepp mot Syrien. Samtidigt har brittiska parlamentet återkallats från ledigheten för att diskutera om Storbritannien ska hjälpa USA med angreppet. Även Frankrike och Tyskland har uttryckt sitt stöd till USA.