Sverige hyllas i amerikansk media

avLeonard Goldberg

Obama har mycket att lära av Sverige.

I amerikansk media hyllas nu "den starka svenska modellen".

"Det är ett uppfriskande – och briljant – beslut av Obama att besöka Sverige", skriver ekonomen Fred Bergsten i Washington Post.

Om bara några dagar landar USA:s president Barack Obama i Stockholm för att förhandla om frihandelsavtal med statsminister Fredrik Reinfeldt. I takt med att besöket närmar sig börjar nu amerikansk media uppmärksamma det lilla landet i norra Europa. Ekonomen Fred Bergsten kompromissar inte med superlativen i en kolumn i Washington Post om den svenska ekonomiska modellen. Det är framför allt landets kombination av social välfärd och kapitalism som fascinerar skribenten.

Hyllar ekonomin

Om den svenska välfärdsmodellen under 70- och 80-talet var ett fiasko, har Sverige på senare tid seglat upp som en förebild för hur man styr en ekonomi, menar den konservativt lagda skribenten.

"Landets ledande princip är att ett framgångsrikt socialt välfärdssamhälle måste vara skattemässigt återhållsamt och ha en effektiv administration. Detta är den centrala svenska lektionen för krisländerna i euroområdet", skriver han.

Enligt Washington Post har Sverige haft mycket högre tillväxt än USA och resten av Europa de senaste sju åren.

"Landet har ett budgetöverskott varje år, bolagsskatterna är betydligt lägre än i USA, och det spenderar mer pengar på forskning och utveckling än vi gör. Landets företag är mycket konkurrensvänliga i den globala ekonomin", fortsätter skribenten.

”Viktigt globalt exempel”

Den ungerske diplomaten András Simonyi som jobbar för att stärka de transatlantiska relationerna håller med. I ett blogginlägg på Huffington Post skriver han att Obamas besök inte bara är viktigt för Sverige utan även för Vita huset.

"Norden erbjuder ett intressant undantag till den aktuella sjukdomskänsla som kännetecknar många europeiska ekonomier", skriver han och fortsätter:

"Sverige har kanske inte ett betydande globalt inflytande, men kan fungera som ett viktigt globalt exempel".

ARTIKELN HANDLAR OM