Gosedjur kan bli bakteriehärdar

NYHETER

Nu forskning visar att bakterier lever länge utanför kroppen

Foto: Barnens gosedjur kan bli riktiga bakteriehärdar

Gosa inte för mycket med gosedjuren – de kan vara allt annat än gosiga.

De kan vara riktiga bakteriebomber, enligt en ny studie.

På en förskola testade 80 procent av leksakerna positivt för bakterier, skriver SvD.

Studien är gjord av forskare vid University of Buffalo i USA och resultatet är ingen rolig läsning för den med bakterieskräck.

Forskningen visar att bakterier kan överleva mycket längre tid utanför kroppen än vad man tidigare trott. Våra vanligaste sjukdomsbasilusker kan klara sig i upp till en månad, skriver Svenska Dagbladet.

Mer motståndskraftiga

Bakterierna kan enligt forskarna bilda samhällen – så kallade biofilmer – och det gör dem mer motståndskraftiga mot medicin. Det gör det också svårare för kroppens immunförsvar att känna igen dem, skriver SvD.

– I tester sedan 1950-talet har man använt bakterier som växer i laboratorium. Sätter man dem på en yta försvinner de efter bara några timmar, medan biofilmsbakterierna som sitter ihop kan hålla sig levande i alla fall en månad, säger Anders Håkansson, assisterande professor i mikrobiologi och immunologi vid universitetet i Buffalo, till tidningen.

Och vid ett test på en förskola visade det sig att fyra av fem gosedjur bar på pneumokocker som är den vanligaste bakterien bakom öroninfektion hos barn och dessutom ligger bakom sjukhusinfektioner.

Tvätta händerna

På barnsängar och andra svårrengjorda ytor som testades hittades också streptokocker som kan ge bland annat hals- och hudinfektioner.

Hur mycket spridning som sker den här vägen vet inte forskarna. Men eftersom de nu visat att bakterier överlever bra på ytor är det viktigt att rengöra ofta för att inte bli en bärare av dem.

– Det man kan tänka på redan nu är att det finns en möjlighet att bakterierna kan spridas via ytor, och att det lättaste sättet att undvika att smittas är att tvätta händerna, säger Anders Håkansson till SvD.