Nyheter

Mannen föll ihop och dog - då gick läkarsekreteraren

Av: 

Pelle Tagesson

NYHETER

LANDSKRONA. Den 41-årige mannen föll ihop och dog framför ögonen på den 62-åriga läkarsekreteraren.

”Jag gjorde inget, jag gick istället upp på min avdelning och började arbeta”, berättade hon senare för polisen.

– Man undrar ju hur hon tänkte, säger kommissarie Åsa Hofvendahl.

Det var tidigt i tisdags morse som läkarsekreteraren tog ett bloss i rökrutan utanför sjukhusets entré i Landskrona.

– Hon har uppgett att en man då kom fram till henne för att tigga en cigarett, berättar Åsa Hofvendahl, dödsfallsutredare vid polisen i Helsingborg. Hon nekade honom men när hon tände sin egen cigarett föll mannen plötsligt ihop.

Hittades av andra

– Hon gick då därifrån utan att se hur det var med mannen och utan att tillkalla hjälp.

På väg därifrån, fortfarande med den brinnande cigaretten i handen, mötte läkarsekreteraren en kollega som påtalade att hon inte fick röka där.

– Jag ville inte stå kvar i rökrutan eftersom det ligger man där, svarade läkarsekreteraren och därefter gick de båda kvinnorna tillsammans in på sjukhuset.

41-åringen hittades en stund senare av andra och polis tillkallades.

– Men ingen ambulans, konstaterar Åsa Hofvendahl. Trots att det fanns flera personer runt den döde när patrullen kom till platsen.

Då hade det gått en timme sedan mannen fallit ihop. Han var då död.

”Undrar hur hon tänkte”

För patrullen bekräftade läkarsekreteraren att hon sett mannen falla ihop.

– Men jag gjorde inget åt det utan gick upp min avdelning och bytte om för att börja mitt arbete.

Kommissarie Åsa Hofvendahl tycker att hennes agerande är anmärkningsvärt.

– Det är märkligt att man inte gör något, säger hon. Att man inte ens går fram och tittar på mannen och se vad som hänt honom och man inte tillkallar hjälp.

Hon konstaterar att man inte har någon juridisk skyldighet i att agera och att läkarsekreteraren inte är misstänkt för brott.

– Men det är en person som arbetar inom sjukvården och händelsen utspelar sig på sjukhusets område, säger Åsa Hofvendahl. Man undrar ju hur den här kvinnan tänkte när hon lämnade mannen där.

Ska obduceras

– Har man inte själv förmågan att göra något så kan man ju alltid tillkalla hjälp av någon annan.

Hon hoppas nu att sjukhuset ska göra en egen lexMaria-anmälan av fallet.

Den döde 41-åringen kommer att obduceras.

– Vi vet inte dödsorsaken förrän det är klart, säger Åsa Hofvendahl. Han var dock inte inskriven på sjukhuset och vi vet därför inte vad han gjorde på området strax efter klockan sex i tisdags morse.
Aftonbladet sökte under hela torsdagen ansvariga i sjukhusledningen och pressansvariga, såväl på plats på sjukhuset som via telefon men alla tycktes hänvisa till varandra.

Slutligen ringer förvaltningschef P-O Sjöblom upp och hävdar att uppgifterna om dödsfallet är felaktiga.
– Läkarsekreteraren var inte ensam där, det var flera personer och de larmade både ambulans och polis. Mannen låg ner hela tiden, säger han.
Men läkarsekreteraren har ju själv läst och godkänt det förhör där hon uppger att mannen kom fram till henne och tiggde en cigarett och att han föll ihop när han nekats detta. Där finns heller inga uppgifter om att de var flera på platsen.
– Har du läst det förhöret? säger Sjöbolm.
Nej, men den ansvarige polisen Åsa Hofvendahl har läst högt ur det förhörsprotokoll som läkarsekreteraren godkänt.
– Enligt den version jag fått så såg flera personer den liggande mannen som då var vid liv och de ringde både polis och ambulans.
Enligt uppgift tog det 37 minuter innan polisen larmades. Och varför ringde de ambulans när mannen låg bara 20 meter från akutmottagningen?
– Var det så nära akuten? Det är så klart irriterande men det gäller ju också att de här personerna tolkar situationen rätt, de kunde ju tro att det handlade om ett fall av psykosocial karaktär, säger P-O Sjöblom.
– Helt klart är att uppgifterna om vad som hänt går isär.
För säkerhets skull kontaktade Aftonbladet åter kommissarie Åsa Hofvendahl som än en gång läser högt ur förhöret med läkarsekreteraren och bekräftar att det är uppläst och godkänt.
– Hon säger att mannen kom fram till henne och att han sedan trillade ihop, och att hon då gick till sin avdelning utan att göra något, säger Åsa Hofvendahl.
Att sjukhuset nu ger en annan version förvånar henne inte.
– När sånt här händer är det inte alltid man vill stå för hur man agerat, säger hon.
– Men anledningen till att jag gått ut med uppgifterna är att det saknas lite mänsklighet i samhället. Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: