Valåret 2014

Frälsningen: Spela kristendomkortet

Av: 

Pär Karlsson

Hägglund.
Hägglund.

NYHETER

Kristdemokraterna har backat i fyra val i rad med Göran Hägglund vid rodret.

Nu ska partiet kraftsamla för att vända trenden i årets två ödesval.

– Vi behöver lyfta fram de kristna värderingar som burit Västeuropa, säger EU-parlamentarikern och före detta partiledaren Alf Svensson.

KD inleder i dag sina kommundagar i Göteborg där partiledaren Göran Hägglund ska mana på trupperna inför valet till Europaparlamentet i maj och riksdagen i höst.

Partiet har legat skralt till i opinionsmätningarna och riskerar att ramla ur både parlamentet och riksdagen.

Det är tio år sedan Hägglund tog över som partiledare. Stora delar av tiden har KD suttit i regeringsställning och fått genom flera för partiet viktiga reformer, som vårdnadsbidraget och avregleringen av apoteksmarknaden.

Men samtidigt har väljarstödet sjunkit rejält. KD har inte gått framåt i ett val sedan EU-valet 1999 och de har backat i alla fyra val som ägt rum sedan Hägglund tog över.

Förlorat kopplingen

Ett av partiets problem är att väljarbasen – kyrkligt aktiva frikyrkoväljare och grupper nära dem – är för liten, enligt Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Sedan har de vid några val fått en större koalition väljare att rösta på dem. Men deras centrala problem nu är att de har en väldigt svag profil, säger han.

Genom åren har KD varit starkt drivande i familjepolitiken. Men enligt Magnus Hagevi har partiet förlorat koppling till frågan hos väljarna.

– Det är färre som tycker de har den bästa familjepolitiken och det är få väljare som tycker det är en viktig fråga över huvud taget, säger han.

– Jag tror de måste satsa på en profilfråga och nå framgång där.

Hägglunds föregångare Alf Svensson, i dag EU-parlamentariker, menar att KD måste lyfta fram sina kristna grundvärderingar mer.

– Det behövs inte fyra partier för att tala om hur viktigt det är med jobbskatteavdrag. Det måste finnas ett parti som lyfter fram de värderingar som burit Västeuropa, vår kultur och tradition. Sedan tycker jag att familjepolitiken behöver lyftas fram, säger han.

”Vi står upp”

Sara Skyttedal, ordförande i ungdomsförbundet KDU, menar att partiets sjunkande väljarstöd beror på att de varit för otydliga. Men nu tror hon att förutsättningarna är bättre än på länge.

– När de andra samlas i mitten tror jag att det kommer synliggöra de skillnader som ändå finns i Alliansen. Vi står upp i många strider som de andra lämnat helt, framför allt Moderaterna.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014