”Alla ombord MH370 är döda”

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Planet tros ha störtat mitt i Indiska oceanen

1 av 2

Nu är det ställt bortom allt rimligt tvivel – MH370 har störtat i södra Indiska oceanen.

Alla de 226 passagerarna och de 13 i besättningen antas vara döda.

– Det är en avlägsen plats långt från alla möjliga landningsplatser, säger Malaysias premiärminister Najib Razak.

Familjemedlemmarna till de passagerare som var ombord på MH370 har fått svar på sina frågor – först via ett sms från Malaysia Airlines.

"Malaysia Airlines beklagar att vi måste anta bortom allt rimligt tvivel att MH370 har förlorats och att ingen ombord har överlevt", löd meddelandet.

Har inte hittats

Malaysias premiärminister Najib Razak gav fyra timmar senare beskedet på en presskonferens i Kuala Lumpur klockan 15.

Han beklagade också sorgen till de anhöriga.

– Den sista positionen var mitt i Indiska Oceanen väster om Perth. Det är en avlägsen plats långt från alla möjliga landningsplatser. Det är med stor sorg och stort beklagande jag därför måste informera om att, enligt denna nya data, flight MH370 tog slut i södra Indiska oceanen, säger Malaysias premiärminister Najib Razak.

Flygbolaget förnekade senare att man endast informerat de anhöriga via sms. De som befinner sig på Lido Hotel i Peking, dit många har tagit sig, ska ha informerats av hotellpersonal.

"SMS och telefonsamtal gick ut till dem som inte befann sig på hotellet. Vi ville försäkra oss om att familjer informerades via alla kanaler." skriver Malaysia Arlines i ett uttalande.

Planet har fortfarande inte hittats. Men med hjälp av satellitteknik som aldrig tidigare använts på detta sätt har planets flygväg kunnat beräknas.

"Ingen ombord överlevde"

Nya analyser av data som ett brittiskt satellitföretag har gjort visar att planets färd ska ha tagit slut långt ut på havet och att allt hopp är ute.

– Vi måste anta bortom allt rimligt tvivel att MH370 är förlorat och att ingen ombord överlevde, sa Najib Razak.

En stund senare gick flygbolaget Malaysia Airlines ut med ett officiellt meddelande.

– Vid denna enormt smärtsamma tidpunkt går våra böner till alla familjer, de 226 passagerarna och våra 13 vänner och kollegor, skriver man bland annat.

En ny presskonferens mer fler detaljer kommer att hållas i morgon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN