Svensk Greenpeace-aktivist gripen av rysk kustbevakning

Ryska myndigheter: Riskerar 15 års fängelse för sjöröveri

En rysk beväpnad styrka bordade Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise på torsdagen.

Bland de 25 gripna aktivisterna finns en svensk man i 50-årsåldern – som nu riskerar upp till 15 års fängelse för sjöröveri.

– Det här är ett helt oacceptabelt övervåld, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

Arctic Sunrise befann sig på Petjorahavet, norr om den europeiska delen av Ryssland, när fartyget bordades av rysk kustbevakning. Men varken Greenpeace eller svenska UD har fått information om vad den gripne svensken misstänks för.

– De planerade ingen aktion. De cirkulerade runt Gazproms oljerigg på ett avstånd av tre nautiska mil, för att fredligt protestera mot Gazproms oljeborrning. De befann sig på internationellt vatten, så bordningen är helt olaglig, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

”Utrustning för illegal vetenskaplig forskning"

Enligt ryska myndigheter kan det dock finnas bevis för att Greenpeace-aktivisterna har gjort sig skyldiga till sjöröveri, ett brott som kan ge mellan 5 och 15 års fängelse i Ryssland, skriver TT.

Dessutom uppger den ryska säkerhetstjänsten FSB att en stor mängd elektronisk utrustning har hittats ombord på Arctic Sunrise, rapporterar AFP. Utrustningen har använts för att bedriva "illegal vetenskaplig forskning" vid den ryska oljeplattformen, hävdar en högt uppsatt källa inom FSB. Maxstraffet för den typen av brott är två års samhällstjänst, enligt rysk lag.

På väg västerut

Enligt Annika Jacobsson är fartyget nu på väg västerut.

– Vi tror att de är på väg mot Murmansk (rysk hamnstad på Kolahalvön) och att de kommer att anlända dit måndag morgon. Det är också det svar som UD och den svenska ambassaden i Ryssland har fått, säger hon.

På fredagen genomförde Greenpeace protestaktioner utanför ryska ambassaden i flera länder, däribland Stockholm, och överlämnade ett brev till den ryske ambassadören, skriver TT.

– Det viktiga nu är att aktivisterna friges och att vi får tillbaka vårt skepp, säger Annika Jacobsson till Aftonbladet.

Den gripne svensken är hemmahörande i Kista i Stockholms kommun.

Publisert: