Här sprängde de sig in

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett proffsjobb när vapentjuvarna tömde ammunitions-
förrådet

UMEÅ

Här – mitt ute i skogen – sprängde vapentjuvar ett ammunitionsförråd.

Sprängningen var ett proffsjobb, något som oroar försvaret.

– Det är allvarligt att det finns de som är så skickliga, säger överstelöjtnant Bernt-Åke Nensén.

ETT VAPENFÖRRÅD - MITT I SKOGEN Tommy Ebbhagen visar Aftonbladet vägen till det sprängda vapenförrådet ute i skogen. Intill ligger en skjutbana som används av en skytteklubb. Här sprängde sig tjuvarna in och stal militära komponenter. "De som gör en sådan här sprängning riskerar sitt eget och andras liv", säger Jonas Svensson på försvarsstaben.

Kuppen mot ammunitionsförrådet utanför Umeå är den första sprängningen av ett militärt förråd sedan 1986. Då genomfördes rekordkuppen i Järna utanför Södertälje.

Inbrottet upptäcktes i måndags. En privatperson larmade lokal militär. Dörren till förrådet stod öppen och det syntes att man brutit sig in.

Intill skjutbana

Det grönmålade förrådet ligger bara några meter från en mindre asfalterad väg. En grusväg går förbi in till en skjutbana som används av en skytteklubb.

- Det är mest skyttar som åker här så det var väl en av dem som såg det, säger Tommy Ebbhagen, som upptäckte vad som hänt när militären spärrade av området i måndags.

Tjuvarna har med stor precision sprängt ett hål i den bastanta ståldörren och på så sätt lyckats ta sig in i förrådet. Förrådet är nu tömt och hålet har svetsats över med en plåt.

Inte stöldbegärligt

I förrådet förvarades ammunition. Militären har dock gjort bedömningen att den inte var särskilt stöldbegärlig. Därför hade innehållet inte ännu flyttats till nya, larmade förråd.

- Vi vill inte uppge exakt vad som förvarades i förrådet men det rör sig om komponenter som kräver andra delar för att fungera, säger Jonas Svensson, vakthavande på försvarsstabens informationsavdelning.

"Öka bevakningen"

- Vi har levt i tron att de här förråden var säkra. Men vi hade fel. Nu får vi omvärdera och se till att öka graden av bevakning, säger överstelöjtnant Bernt-Åke Nensén, chef för Umeå garnison.

Polisen har ännu inga spår efter tjuvarna. En första teknisk undersökning av brottsplatsen är genomförd och polisen tror att det rör sig om professionella förbrytare.

Tjuvarna hade tur

- Jag har svårt att tro att de har någon nytta av det som de fick med sig. Faktiskt tror jag inte ens att de vet vad det är för något, säger överstelöjtnant Bernt-Åke Nensén.

Tjuvarna hade tur. Ammunitionen i förrådet var förpackad på ett sådant sätt att den inte kunde explodera av en yttre explosion.

- De som gör en sådan här sprängning riskerar sitt eget och andras liv. Det är mycket allvarligt, säger Jonas Svensson.

Andra stora vapenkupper

Nils Olauson, Peter Petersson

Publicerad: