"Arafat har stulit pengar från PLO"

NYHETER

F d kassör talade ut i tysk tv

1 av 2 | Foto: KASSÖREN TALAR UT Förre PLO-kassören Jawid al-Ghussein berättade i går i tysk tv om korruptionen inom den palestinska rörelsen.

BERLIN

Yassir Arafat har stulit miljardbelopp från sitt eget folk.

Det hävdar Jawid al-Ghussein, 73.

I tolv år var han PLO:s kassör.

I tysk tv talade al-Ghussein i går för första gången ut om korruptionen inom den palestinska rörelsen. För två år sedan var den förre PLO-kassören tvungen att fly från Palestina eftersom han flera gånger kritiserat organisationen offentligt.

Konton runt om i världen

- Arafat själv är den enda i Fatah och PLO som vet var organisationens pengar befinner sig. Han är också den enda som har rätt att använda många konton runt om i världen, säger han.

I tv-programmet framgår det att Yassir Arafat den 30 december 2001 öppnade ett privat konto i Arab Bank i Kairo. Där satte han in 38 miljoner kronor av PLO:s pengar. Pengarna användes senare till att köpa ett jetplan till PLO-ledaren.

"Stoppat fickorna fulla"

- Många av de palestinska ledarna har stoppat sina fickor fulla av pengar som skulle varit i statskassan. De här människorna är i dag mångmiljonärer, säger al-Ghussein.

Han hävdar att Arafat har ett nät av brevlådeföretag runt om i världen bara för att tvätta pengar som bland annat kommer från internationella organisationer och EU.

- Från ett hemligt konto i Schweiz överförde jag en månad sju miljoner dollar som skulle användas för att kunna hålla en palestinsk här, säger al-Ghussein.

Asbjørn Svarstad