Bottenbetyg för Laila Freivalds i ny Sifo

NYHETER

Möter kritiken i "Agenda" i kväll

Hälften av svenskarna har inget förtroende för utrikesminister Laila Freivalds efter katastrofen.

Hon får bottenbetyg i en ny Sifo - som toppas av reseföretagen och hjälporganisationerna, avslöjar SVT Agenda.

Foto: En sifoundersökning visar att 49 procent av svenskarna anser att Freivalds skött sitt jobb dåligt eller ganska dåligt. Det avslöjade SVT:s Agenda på tisdagskvällen.

Förtroende för Laila Freivalds är rekordlågt efter katastrofen.

Hela 49 procent av svenskarna anser att Freivalds skött sitt jobb dåligt eller ganska dåligt, avslöjade SVT:s Agenda i kväll.

Förtroendet för regeringen är inte mycket större - 36 procent tycker att regeringen gjort ett dåligt eller ganska dåligt jobb.

Siffrorna kommer från en färsk Sifoundersökning som genomfördes igår måndag på uppdrag av SVT:s Agenda.

- Det här är ju en oerhörd katastrof. Människor förväntar sig naturligtvis att få en snabb och bra hjälp och tycker inte alla delar att de har fått det i den här situationen, kommenterar Freivalds i Agenda.

Tänker inte avgå

Samtidigt som tusentals svenskar förgäves försökte få hjälp av UD gick Laila Freivalds på teater.

- Hade jag vetat omfattningen av katastrofen så hade jag inte gått på teatern. Omfattningen av katastrofen stod inte klar för mig då och det gjorde den inte för många andra, säger Freivalds i programmet.

Hon säger också att förvirringen och de organisatoriska problemen efter katastrofen mycket väl kan hända igen om UD:s organisation inte förstärks och att hon defintivt är ansvarig för hur UD agerar.

Freivalds har också förståelse för att vissa kräver att hon avgår.

- Jag förstår det. Men jag har en uppgift att fylla och genomföra det arbete vi faktiskt har.

Fyra av tio svenskar berörs

Enligt undersökningen är fyra av tio svenskar på något sätt berörda av katastrofen, via antingen släktingar, arbetskamrater eller vänner som drabbats.

- Sifomätningen har också undersökt allmänhetens förtroende för hur viktiga samhällsfunktioner och nyckelpersoner hanterat krisen, säger Mats Weiland, projektledare för "Agenda".

Både researrangörer, kyrkan, tv/radio och hjälporganisationer får skyhögt högre betyg än statsministern och regeringen - och sämst betyg av alla får Freivalds.

I studion finns förutom Laila Freivalds även bland andra moderatledaren Fredrik Reinfeldt, kd-ledaren Göran Hägglund, regeringens specielle utredare Anders Milton, landshövdingen Mats Svegfors.

Skött sitt jobb mycket dåligt/ganska dåligt:

Skött sitt jobb mycket bra/ganska bra:

Caroline Olsson