UD:s krisplan: Räknade med 20 döda

NYHETER

Senast i december förra året övade svenska ambassaden i Thailand hur de skulle agera vid en katastrof.

Uppskattningen av antal döda turister i övningen: 20.

-Vi var så väl förberedda vi kunde vara, säger ambassadören Jonas Hafström.

Varje svensk ambassad har en egen beredskapssituation för hur man ska agera om det inträffar en katastrof eller större olycka.

Övade i Bangkok

De rutinerna uppdateras kontinuerligt.

Senast i början av december förra året ledde Sveriges ambassadör i Thailand Jonas Hafström en katastrofövning på ambassaden i Bangkok.

Då hade han ingen aning om den tsunami som endast veckor senare skulle orsaka den största katastrofen i modern tid ur svenskt perspektiv.

När personalen på svenska ambassaden i Thailand övade beräknades 20 skadade eller döda svenska turister. Facit har vi nu. Nästan hälften av landets kommuner saknar en eller flera personer som befaras ha försvunnit med flodvågen.

-De rutiner som man kom fram till i december följde man nu. Vi gjorde allting rätt, men att det skulle vara så här stort kunde ingen förutse, säger Jan Janonius på UD:s pressjour, en av de tre tjänstemän som var i tjänst den ödesdigra natten.

"Ingen var förberedd"

Enligt Jonas Hafström var man så väl förberedd man kan vara.

Borde inte Sverige ha beredskap för större katastrofer än 20 personer?

-Det fanns ingen i den här delen av världen som var förberedd, alla blev tagna på sängen.

- Även om du leker med stora siffror överskrider verkligheten allt du har planerat. Det viktigaste är att något händer, att arbetet kommer igång.