Flera dödsfall i stormens spår

NYHETER

34 000 hushåll fortfarande utan el

Malmö

Minst nio personer har avlidit i samband med stormen Gudruns härjningar i Sydsverige. Också de materiella skadorna är omfattande. Elförsörjningen kommer bara långsamt tillbaka, och först nästa vecka kan tågen börja rulla som vanligt igen.

De omkomna i de fyra värst drabbade länen är enligt polisen främst personer som råkat ut för trafikolyckor och nedfallande träd.

På tisdagen sände Södra militärdistriktet ut tre nya krisgrupper för att stödja räddningstjänsten i Ljungby.

- Syftet är att söka upp isolerade hushåll och ge materiellt och psykologiskt stöd, säger Bjarne Darwall på Södra militärdistriktet till TT.

Militärens hjälpstyrkor har tidigare hittat svårt medtagna äldre i avsides belägna hus. Många kommuner i krisområdet varnar också för att risken för olyckor och bränder till följd av stormen har ökat.

Arbetet går långsamt

Runt 34 000 hushåll var fortfarande utan el på tisdagen, de flesta av dem kunder hos Sydkraft. Återuppbyggnaden av elnätet riskerar dock att ge många små elbolag rejäla ekonomiska smällar.

Enligt Telia är fortfarande omkring 20 000 abonnenter utan fast telefonförbindelse, främst i Kronobergs län.

Samtidigt pågår arbetet med att säkra elförsörjningen till telestationerna, som ännu inte fungerar på alla håll. Men att åtgärda elbristen går nu allt långsammare.

- På samma tid som vi tidigare fått in 500 kunder får vi nu in fem, säger Jan-Erik Olsson, informationschef på Sydkraft.

Enligt länsstyrelsen i Kronoberg kommer stora störningar att kvarstå under mycket lång tid i vissa områden på landsbygden.

Flera tågsträckor i Småland och Blekinge är också fortsatt hårt drabbade av stormen. Mellan Värnamo och Kalmar går inga tåg, inte heller mellan Alvesta och Karlskrona.

- Vi har varit tvungna att prioritera stambanan och västkustbanan, säger Mattias Hennius, informatör på Banverket.

Öppnad tågsträcka

Även på södra stambanan, mellan Hässleholm och Alvesta, står tågtrafiken stilla. Banverket räknar dock med att trafiken längs sträckan ska kunna gå med sänkt hastighet från och med torsdag klockan 12.

Banverkets generaldirektör Bo Bylund besökte under måndagen och tisdagen Kronobergs län för att beskåda förödelsen.

- Det är mycket värre än jag trott. Det kommer att dröja månader innan vi har återställt alla banor i samma skick som före stormen, säger Bo Bylund och fortsätter:

- Vi ser militärer, många hus i mörker utan ljus, tusentals nedfallna träd och många, många som arbetar i mörkret under svåra förhållanden för att reparera telefonlinjer, järnvägsnät och elnät. Det är fruktansvärt.

Esbjörn Sandin/TT Cecilia Klintö/TT